Ексклюзиви
четвер, 31 серпня 2023 04:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Мобілізація в Україні: які є нюанси у проходженні медкомісії

Мобілізація в Україні: які є нюанси у проходженні медкомісії
Обов'язково перед відправкою у війська людина має пройти військово-лікарську комісію, яка має низку нюансів. Фото: Факти

В Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії продовжується воєнний стан та загальна мобілізація.

Призову до армії підлягають військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років. Обов'язково перед відправкою у війська людина має пройти військово-лікарську комісію, яка має низку нюансів. Які існують нюанси проходження ВЛК та що було змінено у проходженні медкомісії, розбирався OBOZREVATEL.

Висновок ВЛК встановлює категорію придатності чи непридатності військовозобов'язаного до військової служби.

Відповідно до чинного законодавства, правила оцінки стану здоров'я військовозобов'язаних, резервістів та призовників здійснюється за наказом про положення про військово-лікарську експертизу у ЗСУ. Це стосується строковиків під час весняного та осіннього призову та військовозобов'язаних та резервістів під час загальної мобілізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи правомірні повістки поштою, через родичів та заповнені "на коліні": пояснення юристів

Усього існує три категорії непридатності до військової служби: обмежено придатний; непридатний до військової служби у мирний час, але обмежено придатний у військовий час; непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Усі чоловіки від 18 до 60 років можуть отримати повістки для проходження військово-лікарської комісії. Результати ВЛК дійсні протягом 12 місяців.

У зв'язку із змінами, які нещодавно були внесені до законодавства, тепер військово-лікарські комісії можуть створюватись при державних та комунальних закладах охорони здоров'я.

Отже, дізнатися про стан здоров'я призовника тепер можна не лише при ТЦК та СП, а й у цивільних лікарнях та поліклініках.

Для проведення медоглядів працівникам ВЛК виділять окреме фінансування, а також відкриють гарячу лінію для інформаційної підтримки військових. Ще одним нововведенням стане те, що військовозобов'язані зможуть записатися на медичну комісію через електронну чергу.

Територіальні центри комплектування вигадали креативний спосіб видачі повісток.

Вона надсилається разом із викликом про розгляд адміністративної справи за порушення військового обліку, розповів адвокат Роман Сімутін у своєму YouTube-каналі.

Якщо ви не прибули за повісткою у вказану дату, то щодо вас через два дні розглянуть адмінматеріали та притягнуть до відповідальності зі штрафом у 5100 грн, пояснює правник.

Проте, він впевнений, що справа розвалиться, адже порушена послідовність запрошення та розгляду справи.

Зараз ви читаєте новину «Мобілізація в Україні: які є нюанси у проходженні медкомісії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути