Ексклюзиви
четвер, 08 червня 2023 08:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи правомірні повістки поштою, через родичів та заповнені "на коліні": пояснення юристів

Чи правомірні повістки поштою, через родичів та заповнені "на коліні": пояснення юристів
В Україні триває загальна мобілізація, тому всі військовозобов'язані можуть отримати повістки. Фото: zmi.ck.ua

В Україні воєнний стан та загальну мобілізацію продовжили поки до 18 серпня.

Тому повістку може отримати будь-який чоловік віком від 18 до 60 років. Про те, які є види повісток, хто та де має право їх вручати, нагадує NV.

Українським законодавством передбачено чотири види повісток та встановлено, хто може проводити оповіщення і як саме вони вручаються.

За словами речниці Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Марії Левко, для того, щоб вручити повістку, насамперед необхідно встановити особу людини, якій вона вручається.

"У воєнний час потрібно завжди носити з собою документи і в разі запиту надавати їх для перевірки уповноваженій особі", ‒ говорить Левко.

Такими уповноваженими особами є представники Національної поліції. Законодавством передбачені підстави для перевірки документів та порядок дій поліціянтів і цивільних.

Пресофіцерка також наголошує, що повістка має бути вручена особисто. Це підтверджується рішенням Верховного суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 року.

Якщо людина відмовляється від отримання повістки, складається акт про відмову із підписами уповноважених осіб та свідків. Цей документ вручається військовозобов'язаному під підпис.

Варто пам'ятати, що вручення повістки не означає, що людина одразу ж відправиться до війська. Це насамперед робиться для уточнення облікових даних та визначення фізичного стану мобілізаційного резерву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військкомати вигадали новий спосіб роздачі повісток

Види повісток

За словами Марії Левко в Україні законодавством передбачені такі види повісток:

1. Повістка для уточнення даних. Їх вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім'ї, стан здоров'я військовозобов'язаних, місце роботи тощо.

2. Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Ця повістка за підписом начальника ТЦК зобов'язує пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного. Після медкомісії у цій картці буде вказаний висновок військово-лікарської комісії про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

3. Повістка для призову на строкову військову службу. Ця повістка передбачає призов на строкову військову службу.

4. Мобілізаційне розпорядження. Цей документ вручається військовозобов'язаному після проходження медкомісії, якщо його визнано придатним до проходження військової служби.

Відповідно до законодавства, призов на строкову службу не відбувається під час воєнного стану.

"Зараз такі повістки не видають, адже нині призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань не проводиться через загальну мобілізацію", ‒ розповіла Левко.

Хто може вручати повістки в Україні

За словами юристки Юридичної сотні Марії Звягінцевої, законодавством визначено, хто уповноважений вручати повістки та як їх уповноважують.

"Повістка має бути підписана керівником ТЦК, або органу СБУ, СЗР, виконкому селищної чи іншої ради. Якщо повістку вручили студенту або викладачу, йдеться про уточнення облікових даних або проходження медичного огляду. Проте такі особи мають право на відстрочку від мобілізації і можуть бути призвані на військову службу лише за їхньої згоди", ‒ каже юристка.

Повістки в Україні мають право вручати:

• уповноважені представники ТЦК;

• виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, у разі отримання розпорядження ТЦК;

• керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій ‒ також за наявності відповідного розпорядження;

• керівники закладів освіти.

При цьому, за словами омбудсмена Дмитра Лубінця, громадяни мають право перевіряти документи уповноважених осіб перед врученням повістки. Це має бути розпорядження начальника ТЦК та документи, які доводять роботу в ТЦК або органах місцевого самоврядування.

Що вказують у повістці

Повістка має бути правильно заповнена і підписана начальником ТЦК ще до вручення людині.

У будь якій повістці мають бути вказані такі дані:

• прізвище, ім'я та по батькові;

• рік народження; адреса проживання військовозобов'язаного;

• вид повістки;

• дата, час та адреса куди необхідно з'явитися;

• уточнення щодо необхідних документів;

• назва органу;

• печатка, підпис, прізвище, ім'я та по батькові начальника ТЦК.

Нині в Україні точаться суперечки щодо заповнення повістки "на коліні" після перевірки документів. Юридична практика свідчить про різні підходи судів та їх рішень щодо правомірності такого вручення повісток, тому кожен випадок в суді є унікальним.

Де можуть вручати повістки

За словами керівниці пресцентру Сил охорони та оборони Півдня Наталії Гуменюк, законом не уточнено, де уповноважені особи мають видавати повістки, тому вони будуть вручати їх в усіх публічних місцях. У тому числі на пляжах, які відкриваються в Україні з потеплінням.

"Вручення повісток допускається в будь-яких місцях. Тобто громадські місця всі відкриті для загального відвідування, можуть бути такими, де може проводитись оповіщення громадян. Абсолютно не виключено, що і там також", ‒ каже Гуменюк.

Дедалі частіше повідомляють про вручення повісток поштою, через СМС чи родичів. Юрист Роман Сімутін каже, що вже мав досвід роботи із такими справами.

"Долучив договір, суд призначив дату, але відповідачі в особі ТЦК попросили суд перенести засідання. Буває, це нормальна практика. Однак наступного дня на телефон, вказаний у графі мого клієнта у договорі, приходить СМС: "У зв'язку з тим, що Ви своїм підписом підтвердили володіння цим номером, повідомляю про необхідність прибуття такого числа, в такий ТЦК, для уточнення облікових даних і проходження ВЛК", ‒ розповів адвокат.

У таких випадках, каже юрист, нічого робити не потрібно. Він вкотре нагадав, що повістка може вручатися особисто під підпис або рекомендованим листом із повідомленням про вручення.

"Це закріплено в тій суперечливій ухвалі Кабміну від 30.12.2022 року № 1487. Але навіть там не наважилися прописати про СМС-ки, телефонні дзвінки, Viber, Telegram як належну форму повідомлення про виклик", ‒ наголосив адвокат.

Вкидання в поштову скриньку або видача повісток родичам ‒ це такох неналежний спосіб. Така повістка не зобов'язує до дій, оскільки людина не розписалася про її отримання, і не отримала повістку особисто.

У разі отримання повістки через рекомендований лист із описом вмісту підпис свідчить про отримання повістки. Тобто таке вручення фактично є правомірним.

Відповідальність за неявки за повісткою

Вручення повістки не можна оскаржити в суді, а неявка на виклик до ТЦК карається штрафом або кримінальною відповідальністю.

"За ігнорування повісток третього або четвертого виду ― кримінальна відповідальність від обмеження волі до трьох років до позбавлення волі від трьох до п'яти років", ‒ пояснила Левко.

У разі неприбуття за викликом по першому або другому виду повістки до ТЦК людині загрожує адміністративний штраф у розмірі:

• за перше порушення від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700−3400 грн);

• у разі повторного порушення протягом року від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3400 — 8500 грн).

Адмінштаф за неявку за повісткою або порушення правил військового обліку призначає начальник ТЦК, але для цього людині необхідно особисто з'явитися в ТЦК. Особа отримує квитанцію та оплачує штраф, після чого отримує повістку та здійснює те, що від неї вимагається.

Мобілізація як покарання – абсолютно неприпустима. Міноборони неодноразово проводило наради з ТЦК, адже правильно спілкуватися з людьми є дуже важливим. Про це розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За її словами, сама позиція ЗСУ та Міністерства оборони, яку неодноразово публічно озвучували, – дуже проста. Станом на сьогодні в країні триває війна і в кожного є обов'язок її захищати. Тож мобілізація – це частина обороноздатності.

Зараз ви читаєте новину «Чи правомірні повістки поштою, через родичів та заповнені "на коліні": пояснення юристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути