Ексклюзиви
понеділок, 17 грудня 2018 18:36

Мінкульт незаконно вимагає від забудовників погодження дозволів - ЗМІ

Мінкульт незаконно вимагає від забудовників погодження дозволів - ЗМІ
Забудовники поскаржились на діяльність Мінкульту. Фото: "Капитал"

Днями відомий київський забудовник, засновник компанії Taryan Group Артур Мхітарян заявив, що його шантажує СБУ і вимагає за вирішення питань з Міністерством культури $1 млн, за його словами, за останні два роки штучно створені бар'єри для отримання погоджень у Міністерстві культури і організована корупційна "годівниця".

Про те, що відбувається на ринку нерухомості і чому будівельні компанії бунтують, пише "Цензор.НЕТ".

Як пише видання "Наші гроші", заступника міністра культури Тамару Мазур на будівельному ринку знає багато хто. В Мінкульт вона прийшла з Верховної Ради, будучи помічником нардепа Павла Петренко. Фактично вся вертикаль Мінкульту з охорони культурної спадщини — колишні юристи Мін'юсту. В тому числі начальник Управління охорони культурної спадщини та заповідників Олександр Єпіфанов.

Як пише громадська організація "Стоп корупції": "За хабар можна погодити з Міністерством культури будь-які будівельні роботи в будь-якому історично-цінному місці. Без хабара забудовник неодмінно отримає відмову з розмитим формулюванням. А все, тому що саме в руках Мазур і Єпіфанова знаходиться своєрідний важіль впливу на містобудівну діяльність, надання дозволів і погоджень на будівельні роботи в історичних ареалах міст, на реконструкцію або знесення будинків-пам'яток...".

Нищук цю тему не коментує, як і питання охорони культурної спадщини, видані і не видані документи Мінкульту.

Ірина Карманова, член Науково-Методичної Ради Мінкульту вважає, що причиною може бути акторська кар'єра Нищука. "Чоловік Тамари Мазур, Артем Янчук є сином кінорежисера Олеся Янчука, який знімав у своїх фільмах актора Нищука", — пише у своїх статтях Ірина Карманова.

Сама ж Тамара Мазур ніяк не коментує ці теми.

При цьому потрібно відзначити, чому Мінкульт не має права погоджувати документи ІМО. По-перше, ні законами України, ні постановами КМУ необхідність отримання погодження ІМО в Мінкульті не передбачена і навіть не визначений сам термін "історико-містобудівне обґрунтування". По-друге, вимога Мінкульту погоджувати ІМО прийнята без дотримання процедур "методичних рекомендацій" самого Мінкульту, які не узгоджуються в Міністерстві юстиції, але фактично застосовуються як обов'язковий акт, незважаючи на його номінальний рекомендаційний характер. По-третє, право вести будівельні роботи видає ДАБІ. Процедура його отримання не передбачає узгодженого ІМО.

Нагадаємо, раніше народний депутат Мустафа Найєм на своїй сторінці в Facebook розповів про те, що чиновники СБУ, ГПУ, Мінкульту відверто шантажують підприємців будівельної галузі з метою отримання величезних сум хабарів.

"Як тільки ти починаєш підготовку будівельних робіт, тебе "запрошують на розмову" в правильні кабінети, показують матеріали кримінального провадження і наполегливо малюють, скільки і кому треба занести, щоб потрібні документи в Міністерстві культури виявилися підписаними", - пише народний депутат.

Також потрібно нагадати, що раніше в мережі з'явилося публічне відеозвернення засновника Taryan Group Артура Мхітаряна до президента України, в якому він заявляє про здирництво з боку СБУ у розмірі 1 млн дол. за отримання дозвільних документів Мінкульту.

Зараз ви читаєте новину «Мінкульт незаконно вимагає від забудовників погодження дозволів - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути