субота, 08 вересня 2012 17:49

Міністр культури переконав жителів Тернопільщини віддати до Лувру роботи Пінзеля

Учора на Тернопільщину з офіційним візитом прибув міністр культури Михайло Кулиняк. Він переконував жителів райцентру Бучач віддати на виставку до Лувру роботи відомого українського скульптора Йоанна Георга Пінзеля.

Міністр відвідав Покровську церкву, де зберігаються Дияконські ворота, створені Пінзелем. Опісля розмовляв із жителями на сходах храму.

"На такому святому місці я хочу запевнити: ці експонати після виставки будуть повернені сюди. Я побачив, що тут вони зберігаються належно. Якщо навіть ще 5 міністрів зміниться, ніхто міждержавну угоду про виставку не відмінить. Одне слово Лувр – як охоронна грамота для будь-якого експонату будь-якої виставки. Та й під стінами церкви ніхто не дає обіцянки просто так", - переконував Михайло Андрійович.

У відповідь люди дорікали міністру, що вони підозрюють не французів, а саме українську сторону. Мовляв, раніше із Бучача уже забирали роботи Пінзеля на виставки, а назад так і не повернули. Саме через відсутність гарантій громада міста відмовилася віддавати ворота влітку цього року.

Так і не досягнувши компромісу, міністр пішов на позачергову сесію районної ради. Там Кулиняк запевнив депутатів та простих мешканців, що постарається домовитися із французами, аби представники їхнього посольства особисто були присутні при передачі воріт на реставрацію перед виставкою. Пообіцяв також приїхати на момент повернення Покровських воріт до Бучача.

"Ми від першого дня просимо гарантій. Я зрозумів, що міністр їх дає. Але в запоруку поверніть нам на час експозиції ті цінності, які ще в музеї, та використовуються не за призначенням", - звернувся до Кулиняка голова райради Олег Михайлів.

Сьогодні у художньому та краєзнавчому музеях у Тернополі є дві роботи Пінзеля, які не поїдуть до Лувру. Це антипедії "Святий Миколай" і "Подорож в Емаус" . Крім того, у фонди потрапили дві чаші із нетлінними серцями священиків із Бучацького собору.

"Привозите антипедії і чаші – і забираєте ворота", - наголосив голова райради.

Міністр погодився на таку пропозицію.

Зараз ви читаєте новину «Міністр культури переконав жителів Тернопільщини віддати до Лувру роботи Пінзеля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути