Ексклюзиви
пʼятниця, 12 серпня 2011 14:59

Мільйони українців працюють за кордоном понад 10 років

Мільйони українців працюють за кордоном понад 10 років

Кількість трудових мігрантів, які працюють за кордоном по 10-12 років, але зберігають українське громадянство і вважаються себе українцями, складає 2,5-3 мільйони.

Такі дані на прес-конференції навела директор Інституту демографії і соціальних досліджень Елла Лібанова, передає кореспондент Gazeta.ua.

"Масштаби трудової міграції з України є доволі сталими. У 2000 роках було невелике зменшення, але в межах статистичної похибки. Коли почалася економічна криза, люди почали менше поверталися, бо шукали будь-яку можливість залишитися за кордоном. Думали, що тут буде ще гірше", - наголосила науковець.

Вона зазначила, що мігранти з України - доволі бажана робоча сила для європейських роботодавців. Українці кваліфіковані, абсолютно невибагливі і більш-менш дотримуються способу життя країни, у яку приїхали.

"Половина українських трудових мігрантів працюють у Росії. Тут міграція зворотня - люди поїхали туди, попрацювати, тут попрацювали, знову поїхали. А от коли люди виїжджають до ЄС, вони переважною мірою не повертаються. Причиною неповернення є складнощі з отриманням робочої візи. Люди, якщо отримали можливість легально працювати, бояться її втратити. Тому якщо вдасться домогтися спрощення візового режиму, це буде на користь України, можливостей мігрантам повертатися буде більше", - зазначила Лібанова.

Дослідниця розповіла, що переважна більшість мігрантів у країни ЄС їдуть до Італії і Чехії. Трошки менше виїжджають у Польщу, ще менше їдуть до Іспанії, Греції, Угорщини і Португалії.

Офіційна статистика розбігається із даними науковців. Так, за інформацією Державної міграційної служби з України виїхало 83 тисячі осіб, з них повернулося 17,7 тисяч. 46 тисяч поїхало до Росії, 7 тисяч - до США, 5,5 тисяч - до Германії, 5,2 тисячі - до Ізраїлю, 4,9 тисячі - до Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Мільйони українців працюють за кордоном понад 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути