пʼятниця, 05 серпня 2011 10:09

Бракує моральних авторитетів, талантів і професіоналів

Інститут соціології Національної академії наук із середини 1990-х спостерігає за змінами у суспільстві. Останнє опитування провів у квітні. Його результати коментує директор фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна, 59 років.

— Із 2003 року в нас були різні влади. Але більшість людей сприймають сьогодення як час злодіїв, шахраїв, політиканів і жебраків. Нам бракує моральних авторитетів, талантів і професіоналів. Впало значення робітників, селян та інтелігенції.

Ми звикли до шахраїв на вершині соціальної структури. Не бачимо альтернативи. Це впливає на наш психологічний клімат, де високі показники цинізму і низький показник довіри до всіх суспільних і соціальних інституцій, починаючи від президента і аж до сусідів. Тривожним є вкрай низький рівень довіри до правоохоронних органів. Люди переконані, що їх ніхто не захищає.

Молоде покоління копіює поведінку шахраїв та злодіїв, які визначають наш час. Коли ми робили опитування серед студентів, то виявилося, що основна причина давання хабарів — не примус викладачів, а власна ініціатива. Бо простіше заплатити, ніж вивчити.

Політичній та економічній елітам такі настрої не загроза. За останні роки вони відкупилися від людей, кидаючи їм крихти з тих величезних благ, які отримали зі створеної економічної системи. Зараз еліти наводять порядок. Але почали не із себе, не зі своїх захмарних статків, а знизу. Виявляється, саме там процвітає корупція. Наприклад, є дрібне беззаконня під час встановлення кіосків. усе вирішується хабарами. Але це більш-менш влаштовувало значну частину дрібного бізнесу, бо інкакше люди не виживуть. Влада взялася встановлювати свої порядки. Задоволених такою новою реальністю стало ще менше.

Зараз ви читаєте новину «Бракує моральних авторитетів, талантів і професіоналів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути