Ексклюзиви
понеділок, 04 лютого 2013 21:15

Миколаївських "свободівців" за графіті з Януковичем затримали підполковник і майор з різних управлінь

Миколаївських "свободівців" за графіті з Януковичем затримали підполковник і майор з різних управлінь
Фото: mignews.com.ua

Двох 25-річних "свободівців" затримали у Миколаєві за графіті зі зображеннями схожими на президента Віктора Януковича.

Міліція затримала "свободівця" 25-річного Володимира Губського у Миколаєві уночі 4 лютого. Його разом із другом Віталієм Іванущиком забрали до відділку. Звинуватили у малюванні графіті зі зображеннями схожими на обличчя президента Віктора Януковича на стінах. Губський вмикає мобільний телефон лише для розмови із журналістами.

- Вимикаю телефон, бо з досвіду знаю, що міліція дуже любить копатися у наших особистих речах. У тому числі телефонах. Якщо він увімкнутий, влазить у записну книжку, може зателефонувати комусь із друзів і почати розповідати, яка от погана людина ваш друг. У мене вже був не один такий випадок. А під час однієї акції нам заглушили мобільний зв'язок. Це коли мітингували під обласною адміністрацією. Я хотів зателефонувати до одного з наших активістів, але не зміг. Думав із телефоном якісь проблеми, адже повна мережа. Я дзвоню - збій системи. В колеги взяв телефон — у нього теж саме. Такими експериментами ми визначили, що телефон не працює тільки в десятка наших активістів. Потім узяв телефон у наших місцевих журналістів з таким же оператором "Лайф". Працював без проблем. Як мені потім розказав один знаючий чоловік, що є така практика у міліції — блокування по номеру.

Як вас затримали?

- Нас затримали, як не дивно, дві людини у штатському. Потім вони виявилися полковником і майором. Виглядало зовсім не спонтанно. Ми йшли, на нас накинулися і схопили. Пізніше вони нас розставили під стінкою, викликали експертів. Приїхав уповноважений карного розшуку, не знаю для чого, декілька їхніх експертів. Відеозйомка була на місці. Тримали нас хвилин 40. Тоді нарешті приїхала машина із чергової частини. Я вимагав посвідчення у міліціонерів чи якось назватися. Двох із них знав - це підполковник Ковальчик та майор Мазилін. З обласного управління громадської безпеки і міського. Дивна така компанія із різних управліннь. Вони так посвідчення не показали, не назвалися. Із сімох міліціонерів, які там були, показав посвідчення лише один. Відвезли до відділення, почали дивні питання ставити.

Черговий, який складав на мене протокол, цікавився моєю партійною приналежність, задавали: "А з якої ти партії, а членський квиток у тебе є, а як ти давно?". Я одразу відхрестився, мовляв, мене затримали не як представника партії, адже я перебував не на якомусь партійному заході, і не треба проектувати моє особисте життя на партію. Одне до одного не має значення. Протримали нас трохи довше, ніж належить - десь години 3,5.

Можливо, наші телефони прослуховують, бо схожі випадки вже були. Все так швидко, оперативно і злагоджено. З'являється працівник громадської безпеки із відеокамерою за хвилин 5-10 після затримання. Інші приїжджають швидко, миттєво знаходять понятих. Хоча у нас, в третій годині ночі, це зробити доволі важко. А тоді прибуває група, яка замальовує оці малюнки на стіні балончиками із білою фарбою. Мабуть, думали, раз ми вже є, то малюнків і не треба. Мені казали, що міліціонери в інших містах за такі малюнки, якщо не знаходять винних, отримують дуже сильні догани.

Була інформація, що під час обшуку до ваших речей додали ще якісь?

- Нас обшукували, як належить. Від тоді, як приїхали до відділку, все відповідало процедурі. Поняті, щоправда, як у нас часто буває, були схожі на старих знайомих міліції, хоча це вже недоказово. Речі пакувалися якось незрозуміло, у мене вилучили частину речей, які до інциденту не мали відношення. Наприклад, газовий балончик - дозволений четвертий Терен. У мого друга сфотографували кросівки, бо там була чорна пляма, яка їм здалася схожою на фарбу. Експерт сказав: "Мабуть, кросівки ви нам не віддасте, то ми їх хоч сфотографуємо". Ще щось пакували, але ми не бачили що. О 8 ранку, коли я вже був удома, мені зателефонували із відділку. "Так і так, Володимир Олександрович, вас турбують із міліції. Ви не могли б із вашим другом під'їхати до нас?". Я не зорієнтувався, був сонний. "На вас треба скласти ще протоколи". Я питаю: "Перескласти, чи скласти нові". "Це не телефонна розмова. Не могли б ви під'їхати", - відповів мені. "Вибачте, - кажу. - зараз робочий день починається, буду працювати, не маю можливості їхати до вас. Присилайте повістку, будемо вирішувати коли кому зручно". Він по-моєму трохи образився, попрощався і відключився. Я не зрозумів, що вони ще хотіли скласти, бо всі обставини ми з'ясували на місці.

У чому саме вас звинувачували? Одразу інкримінували, що малювали на стінах?

- На місці нам взагалі нічого не інкримінували. Нас просто скрутили. Як належить у них, поставили під стінку, руки ширше, ноги ширше. Стояли 40 хв, але нам не пояснили за що. Уперше я щось почув аж у відділенні, вже коли почали складати протокол, що нас звинувачують за ст. 152 — порушення благоустрою. Але в чому суть полягала, нам так і не сказали.

Вам пояснили, чому саме вас звинувачують у малювання нас стінах, адже затримали не біля малюнків?

- В принципі ми їх багато про що запитували, але відповідей почули дуже мало, м'яко кажучи. Ставлення таке, вони працювали за готовим графіком. Враження таке, що вони вже чітко знали, як і що робити. Нам хотіли зробити дактилоскопію, але ми відмовилися пославшись на Конституцію. Вони робили вигляд такої законності, але без жодних пояснень.

Що вас спонукало малювати графіті. Адже чотирьох хлопців за таке ж засудили?

- Про те, що ми графіті малювали, я б не казав так впевнено до адміністративної комісії. Не хочу перешкоджати процесу і говорити про це. Можу сказати, що нас скрутили вже тоді, коли ми просто йшли по вулиці на зупинку. Не знаю, може ми підозріло виглядали, хоча не знаю чим. Боятися? Не знаю чи варто, адже все відносно.

Як ви оцінюєте ситуацію в країні?

- Дуже небезпечне міліцейське свавілля, яке стосується людей, які зовсім цього не чекають. От справа Павліченків, яка набула великого розголосу. Що хорошого можна сказати про політику влади? Точно нічого. В країні фінансова і політична криза. Можу більше розповісти про Миколаїв. Останні події під час виборів у нашому Первомайському районі стали відомими на всю Україну. Черговий раз Миколаїв прославився не зовсім весело. Сьогодні тільки дізнався, що той самий кандидат від провладної партії, який рахував голоси із "Беркутом", і якого звільнили після виборів наказом президента, сьогодні знову почав працювати у обласній раді тільки на іншій посаді. Зрозуміло, що влада сама себе чіпати не буде.

Чим ви займаєтеся? Де працюєте?

- Я - веб-дизайнер, займаюся розробкою сайтів. Поки мої рідні утримуються від коментарів, бо не зовсім не зрозуміло, що буде. Чекають адміністративної комісії. Правда, не знаємо коли вона буде. Вона має призначити штраф, якщо нас визнають винними, або ж ні. Хоча знаючи, як це в нас відбувається, напевне визнають і призначить. У будь-якому випадку будемо подавати апеляційний позов.

Зараз ви читаєте новину «Миколаївських "свободівців" за графіті з Януковичем затримали підполковник і майор з різних управлінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути