Ексклюзиви
понеділок, 19 серпня 2019 10:20

Ми — посткомуністична нація: В'ятрович розповів, що "не так" з українцями

Ми — посткомуністична нація: В'ятрович розповів, що "не так" з українцями
Національну пам'ять в Україні знищували зумисне, каже В'ятрович. ФОТО: tOrange.biz

Українцям потрібен закон для спілкування українською, Інститут нацпам'яті для знання історії та зворушливі ролики на 6-й рік війни через панування тоталітарного режиму в минулому.

Таку думку в інтерв'ю "Українській правді" висловив голова Інституту Володимир В'ятрович.

"Ми – посткомуністична нація, яка перебувала під тоталітарним режимом, а він ставив собі за мету переінакшувати людей, ламати суспільство. Ще гірше, що ми – нація постгеноцидна.

Голодомор забрав життя мільйонів людей, і наслідки цього відчуваються у демографічному і психологічному плані досі. І, крім того, українці ще й постколегіальна нація, тому що ми не мали своєї держави сотні років. Все це разом дало такий результат, що ми маємо суспільство, яке значною мірою інфантильне, і часто не готове серйозно сприймати ті виклики які є", — сказав він.

Без державної підтримки українську мову неможливо відродити, треба тимчасові "державні милиці", каже В'ятрович. Національну пам'ять в Україні знищували зумисне.

"Ви можете побачити, що країни, де існують інститути національної пам'яті, це – посткомуністичні країни. Немає інституту національної пам'яті в Британії, Франції, тому що в тому немає потреби. В Україні ця потреба тимчасова, нам необхідно створити умови для відновлення національної пам'яті і тоді, очевидно, цей інститут стане непотрібний. Але це все долання нашого важкого минулого", — додає історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою була радянська буденність у 80-х - добірка фото

Голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович має не дуже оптимістичні прогнози щодо роботи установи за президента Володимира Зеленського.

Зараз ви читаєте новину «Ми — посткомуністична нація: В'ятрович розповів, що "не так" з українцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути