Ексклюзиви
пʼятниця, 01 грудня 2017 16:29

"Ми ніколи не повернемося до Москви" - Філарет

"Ми ніколи не повернемося до Москви" - Філарет
Українська церква ніколи не повернеться в Московський патріархат. Фото: УНІАН

Українська православна церква ніколи не повернеться в Московський патріархат.

Про це на прес-конференції заявив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, пояснюючи свій недавній лист до РПЦ, пише "112 Україна".

"Я хочу заявити Російському єпископату: ніколи українська церква не повернеться в Московський патріархат, тому що ми маємо свою державу. Як вони мають свою державу, так і ми. Повернення ніколи не буде. А єдина в Україні помісна церква буде, тому що є українська держава і є апостольське право, народ повинен мати свого єпископа", - заявив Філарет.

Також він пояснив, що у вчорашньому листі до РПЦ не було вибачень за створення УПЦ КП.

"Хочу заявити твердо - ніякого покаяння в тому, що я вибрав шлях автокефалії Української православної церкви не було, немає і не буде ніколи. Чому я не буду в цьому ніколи каятися? А тому, що Бог дав нам державу. А раз Бог дав нам державу, то в ній повинна бути і незалежна православна церква. Це аксіома. Цим шляхом пройшли всі автокефальні церкви, починаючи з тієї ж російської".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет написав листа Архієрейському собору РПЦ

Філарет додав, що з проханням написати лист про примирення до нього звернувся представник РПЦ в Нью-Йорку - митрополит Російської закордонної церкви Іларіон. Після цього він написав лист до РПЦ з метою попросити про примирення і автокефалії УПЦ КП.

"Мене особисто анафема не турбує. Знімуть її, не знімуть – мені байдуже. Вона була незаконна. Мене вона не пече. Анафема пече тих, хто її наклав. Тому що вони через це не можуть разом із нами молитися. Російська церква застосовувала анафему тільки з політичних мотивів. Вони піддавали Мазепу анафемі, старообрядців за те, що не йшли в руслі російської політики, тому всі анафеми, які накладала російська церква, мали чисто політичний характер. Навіть щодо Льва Толстого", - сказав Патріарх.

Президент Петро Порошенко написав листа до Вселенського патріарха Варфоломія І з проханням про автокефалію православній церкві в Україні.

"Написав листа до Варфоломія І... Хочу ще раз звернути увагу його Всесвятості на дуже велику серйозність наших намірів, на наявність в українського керівництва твердої політичної волі розв'язати цю проблему, яка стоїть на порядку денному ще з 1991 року. Україна має право на помісну церкву, і ми маємо це право захистити.

Це більше, ніж переконлива позиція і голосування. Очікування нами визнання української автокефалії Вселенським патріархом жодним чином не означатиме ані появи державної церкви, ані заборони діяльності в Україні інших православних конфесій. Але ніхто не має права позбавляти українців права на власну церкву", - наголосив президент.

Зараз ви читаєте новину «"Ми ніколи не повернемося до Москви" - Філарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути