четвер, 24 березня 2016 16:19

Ми не купуємо зброю, лише захисну амуніцію – у Полтаві звітувала найбільша християнська волонтерська організація України
5

Фото: Денис Скриль

Сьогодні, в одному з приміщень Свято-Успенського собору в Полтаві, відбувся звіт "Полтавського батальйону небайдужих" за свою дворічну роботу. Це найбільша волонтерська організація України, що дбає про наших бійців із березня 2014 року. До неї входить більше 100 чоловік.

"Спочатку ми привозили бронежилети та іншу захисну амуніцію для полтавців, а потім організація розрослась і почали допомагати всім, хто звертався. Для бійців ЗСУ волонтери пакують посилки, плетуть маскувальні сітки, шиють маскувальні халати, готують сухпайки, варять полтавські галушки, вареники, а також ремонтують військові техніку", - розповіла Наталія Гранчак, голова організації.

Нині волонтери займаються і соціальною роботою. Влаштовують табори та розваги для дітей бійців АТО, внутрішньо переміщених осіб.

"На ярмарках ми продаємо власноруч зроблені сувеніри, на виручені кошти забезпечуємо необхідними речами бійців", - каже Гранчак.

"За два роки для бійців вдалось закупити, доправити спорядження і речей на 4 мільйони 618 тисяч 747 гривень, які пожертвували українці з різних куточків світу. І це не враховуючи наданих благодійниками пального, сотень тонн продуктів і речей. Полтавські підприємства також серйозно допомагають нашій організації. А стосовно діаспори, то найбільшу допомогу ми отримали із США, Канади, Німеччини, Чехії та Австралії. Хочу зауважити, що українці із Російської Федерації також посильно допомагають нам, хоча наражаються на серйозну небезпеку з боку їх спецслужб", - розповіла Олександра Сиротенко, співзасновник організації.

"Два дні тому ми були в Авдіївці та Пісках. Продукти харчування вже практично не потрібні, а от виникла потреба в засобах спецзв'язку та техніці. Наші солдати дають продукти харчування мирним жителям. Був випадок, коли до мене підійшли жителі Сходу і попросили створити осередок української церкви, був радий допомогти", - розповів владика Федір, архієпископ Полтавський і Кременчуцький.

Загалом активність полтавців в допомозі бійцям в АТО зменшилась.

"На активність дуже впливає курс долара - це реально спостерігається під час надсилання коштів на наш рахунок. Змінюються потреби в армії, але волонтери в Полтаві готові допомагати. У нас є полтавка Катерина, яка кожного місяця приносить для волонтерів 100 гривень, які відкладає із пенсії. Те, що в нас тривалий час мирно, розслабляє людей.

Але в зоні бойового зіткнення продовжується війна і нам варто про це не забувати. Єдине табу в нашій організації - ми не купуємо зброю чи засоби нападу, тільки захисну амуніцію. Нас часто просять привезти якихось солодощів, раз артилеристи просили знайти бусоль (геодезичний інструмент-кутомір – ред.), то ікону", - розповіла Наталія Святцева, співзасновник організації.

Загалом волонтери організації придбали для бійців ЗСУ 9 тепловізорів, 9 автомобілів, 192 прилади нічного бачення, 93 біноклі, 105 бронежелетів, 385 рацій, 890 розвантажувальних систем, 784 дощових плащів та сотні інших потрібних речей. Полтавки наплели для військових 13471 квадратних метрів маскувальних сіток, 278 кікімор і маскувальних костюмів. За два роки волонтери підготували та напакували сухих борщів на 13 тис. літрів.

Натомість бійці дякують волонтерам.

"Із кожної поїздки ми привозимо якісь подарунки від наших захисників, створили музей нашої організації. Тут і гільзи від гаубиці "Піон", і осколки "Граду", який ледь не накрив волонтерів, і шеврони, і амуніція наших земляків. Все збираємо і влаштовуємо експозицію", - додала Олександра Сиротенко.

Зараз ви читаєте новину «Ми не купуємо зброю, лише захисну амуніцію – у Полтаві звітувала найбільша християнська волонтерська організація України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути