субота, 27 жовтня 2012 23:07

"Ми люди маленькі, нам сказали — ми затримали" - у Черкасах затримали людей за рекламу газети

Правоохоронці затримали людей, які проводили рекламну акцію на передплату газети. Вирішили, що то є передвиборчою агітацією.

"Я і ще четверо моїх друзів йшли містом з рекламними листівками передплатної кампанії газети "Козацький край". Разом з листівками роздавали звернення філарета Сафронія до людей про чесні вибори. Тут до нас під'їжджає одна машина державної служби охорони з неї вискакує двоє хлопців, нас зупиняють й говорять: "На 102 надійшов дзвінок, що тут займаються нелегальною агітацією ". Ми почали пояснювати, що це взагалі не агітація, а реклама всеукраїнської газети". У цей час під'їхало ще 2 машини ГСО. Потім під'їхала машина експертів зі слідчим, - розповідає Даніїл Коновалов, 32 роки. - До речі, в цей час повз нас проходив Олександр Чуприна,  один з кандидатів, й став на наш захист, почав пояснювати, що тут ніякої агітації не проводиться, показав своє кандидатське посвідчення. Але міліціонери на це ніяк не відреагували. Забрали всі наші листівки, футболки з назвою газети і посадили в машину й відвезли до райвідділу"

Хлопців допитували дві з половиною години.

"Кожного по черзі заводили в кабінет й змушували писати пояснення, - продовжує Коновалов. - Я охоронцям пояснював, що тут немає ніде агітації, а один відповідає: "Я нічого не знаю. Ми люди маленькі, нам сказали — ми затримали". Акт про вилучення майна нам не дали.

Юрист Олександр Богун пояснює, що дії правоохоронців незаконні.

"Це незаконне затримання, тому що агітацією є листівки, буклети, будь-які друковані засоби, які конкретно вказують на кандидата, партію, політичний напрям діяльності субєкта виборчої діяльності. У цьому випадку відбулося те, що газета "Козацький край" проводила акцію з приводу розповсюдження свого передплатного індексу. А те, що в цей день така акція була розцінена правоохоронцями як передвиборна робота, то це означає лише те, що вони абсолютно не знають виборчого законодавства. Листівка філарета — це відозва Сафронія до українського народу про чесність. Філарет займається своїми релігійними справами й ніякого відношення до виборів не має. У звернення він говорить про те, щоб люди розмірковували над вибором і голосували по совісті".

Головний редактор "Козацького краю" Олег Островський обурений такою реакцією правоохоронних органів на проведення рекламної кампанії його газети.

"Це ж настільки у нас некомпетентні правоохоронні орган, як вони могли вбачати злочин в діях моїх друзів, які рекламували газету. При тому, що там не було ніякої агітації — там ніде не зазначено ані назв партій, які йдуть на вибори, ані назви кандидатів, жодної політичної репліки. Нашій газеті уже два роки і ми проводили рекламну кампанію по передплаті на четвертий квартал, - пояснив Олег Островський. - Це недолугі дії нашої міліції. Я сьогодні їздив містом і на багатьох стовпах бачив реальну передвиборчу агітацію, навіть величезні борди не скрізь познімали, то цього міліція не бачить".

Зараз ви читаєте новину «"Ми люди маленькі, нам сказали — ми затримали" - у Черкасах затримали людей за рекламу газети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути