Ексклюзиви
четвер, 17 квітня 2014 10:29

Мешканці східної України не знають, що таке федерація, але завзято її прагнуть

Мешканці Східної України заявляють про бажання змінити державний устрій України з унітарного на федеративний, проте не всі українці розуміють, що стоїть за цим поняттям і як федералізація змінить конкретно їхнє життя.

Жителі Донбасу на запитання про те, чого вони очікують від федералізації, найчастіше говорили про гроші.

"Західна Україна, наприклад, вона майже не працює, і в бюджет вона нічого не дає. А ось Донбас - все в бюджет дає", - нарікають східняки.

Про те, що Донбас годує всю країну, із гордістю говорить кожен його житель.

На Донбасі розташовано найбільше копалень, промислових підприємств та чимало найбагатших українців родом саме з Донеччини. Утім один із них, нині керівник області, Сергій Тарута спростовує міф про Донбас як всеукраїнську годівницю.

"Якщо дивитися на статистику, то виявиться, що нам держбюджет додає і ми дотаційні. Тому нам треба перестати бути дотаційними", - зауважив голова Донецької ОДА Тарута.

На поданій нижче карті України зеленим зображені області, які, за даними держказначейства, перераховують до держбюджету більше, аніж отримують із центру. А синім - ті, що виживають завдяки дотаціям із Києва. Виявляється, що найбагатшою за відрахуваннями до бюджету є Полтавщина. За нею йде Харківщина. А от Донецьк та Луганськ - не можуть прогодувати навіть себе.

 

Проте з тим, що розподіл бюджетних коштів в Україні надмірно централізований, погоджуються всі. І влада готова це змінити.

"Влада для того, щоб профінансувати центральні органи влади, оборону, безпеку тощо, повинна консолідувати 30%. Зараз, з урахуванням того, що агресія по відношенню до країни, нехай 40%. 60% має залишатися в регіоні", - повідомив заступник голови адміністрації президента Андрій Сенченко.

Тож федералізацію Схід бачить у наданні ширших прав регіонам та в бюджетній реформі.

Нагадаємо, що більшість українців не хочуть жити у федерації. Згідно з опитуванням, лише 14% українців у масштабах усієї країни прагнуть федералізації. Натомість унітарною Україну бачить більшість – 64%. І ще 10% – за цілісну Україну, але вже без Криму. 

Кількість прихильників єдиної України переважає навіть на півдні: там за унітарну форму 44%, проти - 22%. Активно підтримують федералізм - тільки на сході: за - 45%, проти - 26%.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці східної України не знають, що таке федерація, але завзято її прагнуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути