пʼятниця, 24 грудня 2021 16:17

Мережі вибухнули фотожабами про військовий облік для жінок
20

Соцмережі сколихнула новина про військовий облік для жінок в Україні. 17 грудня набув чинності указ Міноборони про список спеціальностей і професій військовозобов'язаних. Перелік охоплює сотні спеціальностей, серед яких менеджерки, головні бухгалтерки й журналістки.

Наказ запровадили, щоб порахувати жінок, які зможуть захищати державу. Водночас узяття на військовий облік жінок - це не призов на військову службу. Зараз у ЗСУ служать 32,5 тис. жінок. Від початку війни статус учасниць бойових дій надали понад 16,7 тис. жінок.

У мережі жартують, що скоро жінки заполонять військкомати. Gazeta.ua пропонує реакцію користувачів і найцікавіші меми на цю тему.

Фото: FACEBOOK OLEKSANDR RUBAN

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міноборони розробляє інструкцію з військового обліку для жінок

У мирний час жінок можуть взяти на військову службу лише добровільно за контрактом. І щоб виїхати за кордон, не потрібно брати жодних довідок у військкоматах. Заборона на виїзд передбачена лише під час воєнного стану.

До кінця 2022 року керівників підприємств, установ, організацій, де працюють жінки, які мають стати на військовий облік, а також безпосередньо жінок не притягуватимуть до жодної відповідальності. Адміністративні санкції з боку начальників адміністративних центрів комплектування також не застосовуватимуть.

До 2023-го всі військовозобов'язані мають особисто прибути до військових комісаріатів за місцем проживання, написати заяву й надати пакет документів: копії та оригінали паспорта, ідентифікаційного коду, дипломів про навчання, свідоцтв про одруження і народження дітей, довідки з роботи, три кольорові фотографії 3 на 4 см. Далі військкомат має направити жінку на військово-лікарську комісію за місцем проживання, щоб визначити придатність до служби за станом здоров'я.

Жінки від 18 до 60 років, які мають спеціальність або професію, споріднену із військово-обліковою спеціальністю, і придатні за станом здоров'я до служби, беруть на військовий облік. Вагітність і наявність малолітніх дітей зобов'язання не скасовує.

З 2023 року жінки платитимуть штрафи від 850 грн до 1700 грн у разі відмови стати на військовий облік. Штрафи від 5100 грн до 8500 грн можуть накласти на роботодавців, які зобов'язані проконтролювати цей процес.

24 грудня стало відомо, що список професій і спеціалізацій, за яким жінки мають стати на військовий облік, скоротять. Відповідне рішення уже погодили з очільником Міноборони Олексієм Резніковим, оскільки зараз у ньому є професії, які дійсно не знадобляться ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Мережі вибухнули фотожабами про військовий облік для жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути