Ексклюзиви
неділя, 05 червня 2022 22:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Маємо говорити про прихований шпіонаж" – як Росія перетворює дітей на коригувальників через ігри

Служба безпеки України викрила спецслужби Російської Федерації на використанні смартфон-ігор для вербування українських дітей. Gazeta.ua з'ясувала, як діють небезпечні ігри та як допомогти підліткам не потрапити у такі ситуації.

В одному з додатків для смартфона користувачі мали шукати так звані "коробки" з віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші. Під час проходження маршруту діти здійснювали фотофіксацію місцевості, об'єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів.

Доступ до адміністрування застосунку має підконтрольна спецслужбам Росії ІТ-компанія, яка зареєстрована в Європі і займається розповсюдженням інтерактивних платформ.

Автор: theukrainians.org
  Під час проходження маршруту діти здійснювали фотофіксацію місцевості, об’єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів
Під час проходження маршруту діти здійснювали фотофіксацію місцевості, об’єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів

Зокрема, у Кіровоградській області затримали двох підлітків, які фотографували блокпости, елеватори і транспортні шляхи на території регіону. На їхніх смартфонах був встановлений додаток, куди вони планували завантажити зроблені фото з прив'язкою до місцевості.

Небезпечні ігри, які були у минулому

Діти та підлітки часто стають жертвами небезпечних додатків та ігор. Декілька років тому у мережі були популярними квести, які закликали підлітків ризикувати життям. Зокрема, такі як "Синій кит", "Тихий будинок", "Рожева фея", "Розбуди мене о 4:20", "Піди з дому на 24 години". Ці додатки підштовхували дітей робити собі шкоду чи навіть закінчувати життя самогубством.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Немає мікрорайону, куди б не прилетів снаряд" - парамедик Єгор Фірсов

Гра "Вогняний челендж", наприклад, була популярна у США, Європі, Україні. Тінейджери підпалювали одне одного та знімали на відео. Найчастіше йдеться про волосся або жаростійкий одяг. При цьому, як їм здається, вживають усіх заходів безпеки: поруч ванна з водою, друг з відром води чи навіть вогнегасником. Хоча після таких "забав" діти все одно часто потрапляли до лікарень із опіками.

Російські хакери намагаються діяти не тільки через ігри для дітей

З початку широкомасштабної війни російські хакери намагаються зламати українські державні сайти, інформаційні бази, регіональні сервіси та місцеву владу, державні установи.

"У кіберпросторі ми бачимо, що російські хакери здійснюють кібератаки як на місцеві ресурси, так і на загальнонаціональні. Іноді ці кібератаки координуються з атаками на землі. Прикладом є атаки на телеком-операторів, які відбувались у певних регіонах", – повідомив 2 квітня заступник голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Віктор Жора.

Протягом першого місяця повномасштабної війни Росії проти України зафіксувала 198 кібератак на державний сектор України з боку російських та білоруських хакерів

Спецслужби Росії планували знищити весь кіберзахист України у ніч на 24 лютого. Тоді було зафіксовано найбільшу кількість хакерських атак на українські системи. Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA повідомила, що протягом першого місяця повномасштабної війни Росії проти України зафіксувала 198 кібератак на державний сектор України з боку російських та білоруських хакерів.

Поради батькам

Потрібно почати з того, щоб створити правила у сім'ї стосовно поводження з телефонами та планшетами. І повинні їх виконувати всі, не тільки діти.

Ігри для подорожей. Їх можна купити в іграшкових чи дитячих магазинах. Зазвичай у металевих коробках, на магнітах, як пазли. У грі є різні завдання, і діти їх виконують, складаючи частинки. Дуже зручно в автобусі чи в машині.

Настільні ігри. Є компактні, які вміщаються в невелику сумочку, – "Уно", наприклад. Є більші – з картками, типу "Ерудит". Якщо дитині сподобається гра, а батьки підтримають це і для себе свідомо вироблять звичку брати її зі собою, то дитина буде із задоволенням грати і не проситиме гаджетів.

В телефоні, планшеті та комп'ютері має бути доступною інформація, яку можуть бачити діти. Повинні бути, на розсуд дорослих, добрі ігри. Обов'язково слід тестувати додатки перед тим, як їх буде використовувати дитина.

Домовтеся, що ви плануєте якийсь один родинний день, коли всі живуть без комп'ютерів і телефонів

День без гаджета. Домовтеся, що ви плануєте якийсь один родинний день, коли всі живуть без комп'ютерів і телефонів. Дзвінки, втім, дозволяються.

Зона, вільна від гаджетів. Добре, якби була частина дому, де не можна використовувати гаджети. Як-от ванна-туалет, спальня, кухня. Заборона поширюється на всіх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Штати не хочуть повторення Афганістану" – що відомо про нового посла США в Україні

Головне – заохочувати в родині інше проведення часу, без гаджетів. Перш за все доведеться постановити це собі і запровадити як сімейне правило. Треба мати напоготові якийсь перелік занять. Якщо дитина погодиться, потрібно підтримувати та заохочувати – хвалити, передбачити бонуси, нагороджувати.

"Діти дуже легко потрапляють на російські гачки через ігри"

Лариса Волошина, психологиня:

"Кілька років тому відома гра про полювання на покемонів викликала в Росії велике занепокоєння – вони її навіть заборонили. Вважали, що діти передають геолокації та відео для спостереження іноземним спецслужбам. Теорія, що таким чином можна використати гру, почалася в РФ із заперечення. Ми знаємо, що росіяни використали свої мережеві ігри, щоб займатися вербовкою та щоб просувати свою пропаганду. Велику кількість грошей російське міноборони витрачає на те, щоб діяти на молодь. В окупованому Криму спонсорувати патріотичні дитячі організації, які навчали дітей бойовим мистецтвам та просували своє бачення історії. Те, що Росія обманює дітей і змушує працювати проти власної країни, – це відомий факт.

Війна ставить перед нами завдання – маємо навчитися говорити про цифрову безпеку дітей та прихований шпіонаж

Тут є питання до батьків. Ми їх картати не можемо, що вони вчасно не зрозуміли, чим займається дитина. Але коли інформація стала очевидною, вони мають пояснювати своїм дітям цю загрозу. Щоб батьки знали, що таке відбувається, провели бесіду із дітьми. Війна ставить перед нами завдання – маємо навчитися говорити про цифрову безпеку дітей та прихований шпіонаж. Це треба пояснити і слідкувати, що роблять ваші діти в інтернеті.

Зараз найкраще для безпеки дітей відправити у літні табори. Багато пропонує "Пласт" чи інші патріотичні організації. Щоб дитина не залишалася без нагляду. Щоб поруч постійно була доросла людина. Тривоги звучать кожен день і батьки повинні розуміти, до кого дорослого дитина може звернутися".

Зараз ви читаєте новину «"Маємо говорити про прихований шпіонаж" – як Росія перетворює дітей на коригувальників через ігри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути