вівторок, 08 грудня 2015 08:00

Марш мільйонів і падіння вождя (8 грудня)
10

Із самого ранку неділі, 8 грудня 2013 року, на Майдан сходяться люди. На станції метро "Хрещатик" практично всі пасажири виходять з вагонів і піднімаються в центр.

 

Дівчата-учасниці Євромайдану влаштували мирну акцію "Не бий, люби і захищай!". Вони принесли "беркутівцям", які охороняють Адміністрацію президента і Кабмін, величезні серця з живих квітів, щоб ще раз нагадати про мирний характер акцій на Майдані.

Опівдні 8 грудня у центрі столиці розпочався Марш мільйонів. На вщерть заповненому Майдані провели Народне віче.

 

Відкрив мітинг Тарас Петриненко. Весь Майдан заспівав із ним "Україну".

Зі сцени виступили політичні, культурні та духовні діячі. Опозиція оголосила про намір блокувати урядові будівлі і встановлювати наметові містечка на вулицях урядового кварталу.

"Вікторе Федоровичу, це вже не той народ, який ви звикли бачити у своїй донецькій рабовласницькій республіці", - сказав Юрій Луценко.

 

Януковичу дали 48 годин для виконання вимог Майдану і пообіцяли блокувати його резиденцію у Межигір'ї.

"Янушеску - цікава людина. За дев'ять років скликав два Майдани", - зазначив Арсеній Яценюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ви - супергерої!". Концерт "Ляпіса" та пікет телеканалів (7 грудня)

Виступив на сцені Майдану також Блаженніший Любомир Гузар.

"Є свобода всередині серця, але вона не променить на суспільне життя. Творець вложив у природу людини поняття свободи. Без розуміння і втілення цієї свободи людина не є цілковито досконалою", - сказав священнослужитель.

Партія регіонів тим часом організувала свій мітинг під назвою "Побудуємо Україну в Європі". До Маріїнського парку автобусами звезли кілька тисяч людей. Вони проводили акцію за огородженням під охороною міліції.

 

По завершенні офіційної частини майданівці рушили на вулиці урядового кварталу, де побудували кілька блокпостів і барикад, зокрема на вул. Грушевського, Лютеранській, Круглоуніверситетській та перехресті Шовковичної та Богомольця.

До вечора 8 грудня із протестувальників на Майдані Незалежності було сформовано як мінімум 15 загонів цивільної самооборони, які назвали "сотнями".

Ввечері під мовчазним спостереженням міліції активісти тросами повалили пам'ятник Леніну на бульварі Шевченка на Бесарабці. На постаменті замість пам'ятника тоталітарному вождю встановили державний прапор України та червоно-чорний прапор ОУН-УПА.

Поваленого Леніна люди побили на шматки. Дехто забирав собі частинки як сувеніри.

 

На Майдані Незалежності цілу ніч тривав концерт. Більшість мітингувальників ночували в наметах, у Будинку профспілок, у будівлі Київської міськадміністрації, Жовтневому палаці, а також патрулювали барикади, встановлені на низці вулиць в урядовому кварталі.

 

Російські ЗМІ по-своєму оцінили мільйонний марш українців. "Перший канал", зокрема, повідомив своїм глядачам, що у Києві протести затихають, а на мітинг прийшли "кілька сотень людей".

Зараз ви читаєте новину «Марш мільйонів і падіння вождя (8 грудня)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути