Ексклюзиви
вівторок, 29 квітня 2008 16:21

Mars купує Wrigley"s

Кондитерський гігант Mars разом з відомим інвестором Ворреном Баффетом має намір за 23 млрд доларів купити компанію Wrigley"s, виробника жувальної гумки. Група Mars запропонувала утримувачам цінних паперів Wrigley"s по 80 доларів за акцію.

Операція, якщо вона відбудеться (при тому що процес може зайняти до року), стане найбільшою на ринку харчових продуктів за останні роки і однією з наймасштабніших у світовому корпоративному бізнесі в цілому.

При такому розвитку подій Баффет, який вважається найбагатшою людиною на планеті, стане міноритарним акціонером Wrigley"s: його компанії Berkshire Hathaway перейде пакет вартістю в 2,1 млрд доларів.

"Я вже довгі роки вважаю себе великим поклонником бізнес-моделі Wrigley"s, і я обожнюю їхні продукти", - заявив мільярдер.

Пропозиція, з якою виступили він і група Mars, на 5 млрд доларів перевищує нинішню ринкову вартість виробника жувальної гумки.

Фірма Mars, відома споживачеві, зокрема, шоколадними батончиками "Марс" і "Снікерс" і цукерками "M&М", існує вже більше 70 років, причому починала вона свою діяльність не в американському Чикаго, де зараз знаходиться її штаб-квартира, а в англійському місті Слау на захід від Лондона. Там же, у Слау, досі розташований британський офіс корпорації.

Wrigley"s з моменту свого створення в 1891 році залишалася сімейним бізнесом, і її нинішній голова - спадкоємець засновників Біл Ріглі - залишиться головою ради директорів компанії навіть у разі завершення операції з Mars.

Ідею виробництва жувальної гумки компанія свого часу запозичила в американських індійців, які для власного задоволення жували соснову смолу. Жуйку Wrigley"s почала проводити більше століття назад. Але тоді населенню її просто роздавали - як безкоштовне навантаження до кожної банки з розпушувачем для тесту, який в той час був основним продуктом компанії.

Незважаючи на конкуренцію, що постійно росте, з боку, зокрема, Cadbury Schweppes, фірма Wrigley"s зберігає домінуючі позиції на світовому ринку жувальної гумки. У 2007 році її прибуток перевищив 930 млн доларів при обороті в 5,4 млрд. Крім головної марки фірми, жувальної гумки "Ріглі", серед найбільших брендів, якими володіє ця компанія сьогодні, - "Спермінт гам" і "Орбіт".

В разі злиття загальний оборот Wrigley"s і Mars перевищить 27 млрд доларів на рік. На компанію працюватимуть близько 64 тисяч людей у різних країнах світу. При цьому у відповідальність Wrigley"s перейдуть деякі бренди, що належать Mars, такі як глобальна мережа кав"ярень Starbucks і цукерки Skittles.

Тим часом, крім власне кондитерських виробів, Mars випускає і інші продукти, наприклад, продукти швидкого приготування і соуси під маркою Uncle Ben"s, а також котяче харчування Whiskas.

Питання про поглинання виноситься на обговорення акціонерів Wrigley"s: рада директорів компанії вже схвалила ці плани.

"Це чудова операція за прекрасною ціною, - заявив із цього приводу Біл Ріглі. - Ми вважаємо, що це історична можливість зберегти те особливе, що є у Wrigley в сенсі вартості і культури, і при цьому продовжувати рости, і розвиватися, і інвестувати в наші бренди".

Представники Mars, у свою чергу, підкреслюють: в результаті злиття з"явиться не просто найбільший гравець цього ринку в світі, але ще і найкращий. "У нас схожі погляди на те, як треба вести справи", - зазначив президент Mars Пол Майклс, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Mars купує Wrigley"s». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути