Ексклюзиви
четвер, 14 липня 2016 12:48

Маріупольський університет потерпає від атак провокаторів

  Президент Петро Порошенко біля корпусу Істфаку МДУ
Президент Петро Порошенко біля корпусу Істфаку МДУ

Державний університет у прифронтовому Маріуполі останніми тижнями став об'єктом провокацій та організованої кампанії із дискредитації закладу.

1 липня маріупольський інтернет-портал 0629.сom.ua повідомив про те, що до головного корпусу університету прибула група невідомих, які звинуватили ректора та засновника навчального закладу Костянтина Балабанова в сепаратизмі і корупції. До будівлі стягнули сили Нацполіції. Незвані гості увійшли до приміщення і почали вимагати зустрічі з главою вузу.

Як з'ясувалося пізніше, група прибулих представляла громадську організацію "Народний трибунал" з Дніпра.

"Надходить різна інформація в інтернеті, що в даному навчальному закладі поширюють сепаратистський рух, що тут оплот корупції. Тому ми приїхали, аби перевірити, наскільки правдива ця інформація", - повідомив глава організації Костянтин Більцан.

Після розмови з ректором і викладацьким складом, лідер дніпровського "Народного трибуналу" швидко змінив свою думку про стан справ у закладі.

"Ми зустрілися вже в іншому ракурсі, - заявив Більцан. - Зараз ми бачимо, що на освітній заклад чинять тиск. Є певні особи, зацікавлені в розхитуванні ситуації в університеті. Як ми бачимо, їхня мета - змістити ректора, щоб хтось інший міг зайняти його посаду".

За словами активіста, в соцмережах активно поширюють інформацію про те, що ректор Балабанов нібито є родичем Людмили Янукович, найбагатшою людиною Кіпру, і що він встановив в університеті авторитарний стиль правління з власним культом особистості.

Крім того, анонімний текст зі звинуваченнями на адресу Костянтина Балабанова з маловідомого ресурсу "КомпроматUA" розповсюджують невідомі у вигляді листівок на території навчального закладу.

Правоохоронні органи Маріуполя неодноразово отримували анонімні доноси, а ректорат - погрози. За свідченнями колективу університету, кампанію з дискредитації ректора Балабанова і всього університету організувала маріупольська активістка Вікторія Придушенко, помічниця народного депутата Сергія Мельничука, екс-комбата "Айдара" з групи "Воля народу", позбавленого Верховною Радою імунітету за звинуваченням у розбої та корупції.

За словами студентів, МДУ завжди був центром проукраїнськи налаштованої молоді та інтелігенції Маріуполя.

"Прапор України і Євросоюзу завжди висів у холі вузу. А це, повірте мені, було непросто зробити, бо був тиск влади", - розповів журналістам ректор Балабанов.

Під час подій зими 2013-2014 років багато хто зі студентів закладу були учасниками Євромайдану.

"Коли "регіонали" були при владі в місті, на студентів заводили кримінальні справи, вимагали звільнення деяких викладачів. Ректор нікого не дав "з'їсти", відстояв всіх і кожного, - пояснила активістам викладач вузу Марія Подибайло. - Навіть коли тут була ДНР, над МДУ майорів останній український прапор міста".

"Сьогодні понад 30 студентів вузу - учасники АТО, - заявив викладач Максим Булик. - В університеті регулярно виступають з лекціями бійці "Азова","Правого сектора" і УНА-УНСО".

Один із викладачів кафедри міжнародних відносин, Олександр Черепченко, понад рік відслужив на передовій.

Університет регулярно приймає міжнародні делегації і видатних державних діячів, серед яких - посол США в Україні Джеффрі Пайетт, посол ЄС Ян Томбінський, президент Петро Порошенко, а також глави дипломатичних місій Кіпру, Греції, Франції, Італії, Чехії та інших країн.

На прес-конференції з приводу інциденту вищий викладацький склад назвав кампанію з дискредитації підготовкою до рейдерського захоплення університету.

7 липня на брифінгу у Верховній Раді народні депутати Дмитро Лубинець (БПП), Ірина Суслова (БПП) та Сергій Тарута звернулися до керівників Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Національної поліції і Генпрокуратури з проханням вжити заходів щодо захисту університету від можливих зазіхань.

"МДУ сподобався рейдерам тим, що розташований у центрі Маріуполя та має велику земельну ділянку, близько 10 гектарів", - заявив депутат Лубінець під час брифінгу.

За його словами, ініціативна група депутатів має намір не допустити знищення єдиного класичного університету Донецької області, який підписав понад 100 договорів про стажування студентів та співробітництво з іншими світовими навчальними закладами. Документ-звернення до керівництва країни підписали більш як 50 народних депутатів, серед яких - Мустафа Найєм, Олександр Співаковський, Юлія Тимошенко та Марія Матіос.

Колишні студенти МДУ різних років випуску ініціювали інтернет-флешмоб на підтримку ректора та університету. У групі соцмережі Facebook випускники та теперішні студенти МДУ викладають свои фото зі словами підтримки до Костянтина Балабанова та хештегом #SupportBalabanovMariupol.

Зараз ви читаєте новину «Маріупольський університет потерпає від атак провокаторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути