Ексклюзиви
неділя, 09 травня 2021 20:23

"Мала заслужити довіру" - львівська фотографиня показала, чим живе привокзальне кафе
21

На кожному вокзалі завжди існує стара пошарпана кав'ярня зі своєю історією. Фотографиня Яна Сідач проходила повз Приміський вокзал Львова та звернула увагу на кафе, що працює там уже років 30.

Заклад давно обіцяють знести, але кафе продовжує існувати наперекір усьому - часу, змінам, обставинам. Яна почала заходити туди та знайомитися з відвідувачами - як постійними, так і тими, хто забігає до кафе перед електричкою на "сто грам", пише Birdinflight.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенець відкрив вело-кав'ярню

"Після ремонту Головного залізничного вокзалу планується ремонт Приміського вокзалу, і прохід, де розташоване кафе, мають перетворити на торгово-розважальний центр. Заклад доживає останні дні, його багатолітня історія завершується, а з нею підуть і постійні клієнти з різними характерами - вся ця строката ковдра певного прошарку суспільства з конкретної епохи", - говорить Яна Сідач

Коли Яна вперше зайшла до "Кафе", то одразу звернула увагу на продавчиню - щиру та привітну.

"Чим більше я проводила там часу, тим більше мені подобалася пані Галина. Через місцезнаходження закладу та його аудиторію ця жінка стикається з конфліктними ситуаціями, навіть бійками, та попри все їй вдається залишитися делікатною, ввічливою та стриманою. Інколи за розмовами я дивувалася широті та сміливості її поглядів, а говорили ми про дуже різні речі. Багато відвідувачів "Кафе" приходять саме до неї, бо її тут люблять", - розповідає фотографиня.

До "Кафе" Пані Галина 25 років пропрацювала в кафе "Експрес", що за рогом вокзалу. За спеціальністю вона технолог харчового виробництва, тож знає все про цю справу. Перед Новим роком пані Галина сама прикрашала "Кафе" гірляндами, ставила ялинку, бо хотіла створити затишок.

"Так приємно, коли приходять люди, говорять із тобою та не хочуть нікуди йти. Я відчуваю їхню радість, і від цього мені теж стає дуже добре, - розповідає продавчиня. - Відвідувачі ж "Кафе" спочатку ставилися до мене сторожко. Мені потрібно було заслужити їхню довіру, вписатися в тутешній простір, зробити щось таке, щоб стати своєю: їсти і пити те, що й усі, слухати і чути їхні історії, розповідати про себе, просто бути тут і зараз. Тільки так я отримала взаємність - щире спілкування і добре ставлення".

Люди тут зазвичай шукають компанію, але іноді до кафе заходять і випадкові відвідувачі, які в очікуванні своєї електрички їдять чанахи та п'ють "сто грам".

"Якось один чоловік приніс до кафе свого кота, а потім бігав по ганчірку, щоб протерти стіл, де той кіт став лапками. Мене часто вражало, як люди з іншого виміру - того, що зазвичай вважається гіршим, - дивували своєю чуйністю і порядністю. Тут моральна система переверталася з ніг на голову: ті, на кого суспільство вішає ярлики, виявлялися в деяких ситуаціях більшими людьми, аніж решта. Ще запам'ятався чоловік, який приходив до кафе майже кожного дня, сідав за столиком біля вікна і завжди замовляв 70 грамів горілки та 30 грамів води. Сидів хвилин п'ятнадцять, слухав інших, сам нічого ніколи не говорив і виходив", - додає пані Галина.

Привокзальне кафе у Львові працює майже 30 років
Фото: Яна Сідаш
Привокзальне кафе у Львові працює майже 30 років
Привокзальне кафе у Львові працює майже 30 років
Привокзальне кафе у Львові працює майже 30 років
Привокзальне кафе у Львові працює майже 30 років

З 1 травня в Києві послабили жорсткий карантин. Уже вісім днів українська столиця живе із транспортом без перепусток, відкритими навчальними закладами, торговими центрами, кафе та ресторанами.

Зараз ви читаєте новину «"Мала заслужити довіру" - львівська фотографиня показала, чим живе привокзальне кафе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути