вівторок, 08 вересня 2009 08:59

МАГАТЕ приховувала масштаби ядерної програми Ірану

МАГАТЕ приховувала масштаби ядерної програми Ірану
Франція підтвердила висунуті раніше обвинувачення на адресу Міжнародного агентства з атомної енергії в тому, що цей орган ООН приховує важливі факти щодо ядерної програми Ірану.

Як заявили в міністерстві закордонних справ Франції, Париж має докази замовчування важливої інформації співробітниками МАГАТЕ.

За словами представників французького МЗС, більшість ключових фактів про ситуацію навколо іранської ядерної програми було викладено лише в ході останнього так званого технічного брифінгу, даного інспекторами МАГАТЕ, але не було відображено в останній доповіді Агентства.

Голова організації Мохаммед Аль-Барадеї виступив з різким спростуванням. Він заявив, що "подібні спроби вплинути на роботу інспекторів МАГАТЕ і підірвати репутацію організації як незалежної і об"єктивної порушують статут Агентства, і їх слід негайно припинити".

Водночас, аль-Барадеї охарактеризував відносини між іранською владою і МАГАТЕ, як "зайшли в глухий кут", і закликав Тегеран повернутися до діалогу з органом ООН.

Він нагадав, що Іран заблокував перевірку рівня свого ядерного обладнання, яку хотіли провести інспектори МАГАТЕ, і вкотре відмовився припинити процес збагачення урану, як того вимагає Рада безпеки ООН. Крім того, Тегеран, як і раніше, не дозволяє інспекторам МАГАТЕ вільно пересуватися за межами офіційно заявлених ядерних об"єктів.

Тиждень тому голова МЗС Франції Бернар Кушнер вже заявляв про те, що Агентство затягає з публікацією важливої інформації про справжній стан справ із збагаченням урану на іранських об"єктах. Таку ж думку висловив і Ізраїль, заявивши, що МАГАТЕ, напевно, знає набагато більше про "прихованість і брехню" Ірану, ніж вважає за потрібне довести до відома громадськості.

Раніше глава МАГАТЕ Мохаммед аль-Барадеї заявив, що Іран не створить найближчим часом ядерну зброю, а загрозу його ядерної програми було суттєво перебільшено.

Нагадаємо, 7 вересня президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад заявив, що Тегеран готовий публічно обговорювати зі США ряд міжнародних питань, але не свою ядерну програму, передає Бі-бі-сі.

Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ приховувала масштаби ядерної програми Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути