пʼятниця, 15 травня 2009 10:55

Близько 20 країн від створення ядерної зброї відділяє всього кілька місяців

Близько 20 країн від створення ядерної зброї відділяє всього кілька місяців
Глава Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Мохаммед ель-Барадеї передбачив появу протягом найближчого часу до 20 країн, яких від створення ядерної зброї відділяє всього лише декілька місяців, пише газета Guardian.

У інтерв"ю, яке ель-Барадеї дав британській газеті, глава МАГАТЕ визначив такі країни як ті, що "володіють віртуально ядерною зброєю".

"Це феномен, який ми спостерігаємо зараз. Це те, про що турбуються люди щодо Ірану. І цей феномен лежить в рамках набагато ширших, ніж один Іран", - йдеться в інтерв"ю.

"Дуже скоро... з"являться дев"ять ядерних держав і, можливо, ще 10 або 20, що володіють віртуально ядерною зброєю", - приводить текст бесіди газета.

Глава МАГАТЕ уточнив, що, не дивлячись на те, що такі країни технічно залишаються в рамках договору про нерозповсюдження ядерної зброї, їх відокремлює всього лише декілька місяців від створення і використання ядерної зброї.

Він також закликав світову спільноту до беззаперечного виконання положенні Договору про нерозповсюдженню ядерної зброї (ДНЯЗ) і заявив про необхідність продовжити роботу по скороченню ядерних арсеналів.

"Скоротіть 27 тисяч боєголовок, які зараз є і 95% з яких знаходяться в Росії та США. Можна легко скоротити (кількість боєголовок в кожній країні) до тисячі, або навіть до 500", - сказав глава МАГАТЕ.

ДНЯЗ - міжнародна угода по контролю над розповсюдженням ядерної зброї і пов"язаних технологій, покликана забезпечити необхідний міжнародний контроль за виконанням державами узятих на себе за договором зобов"язань.

Також ДНЯЗ закріплює невід"ємне право всіх держав-учасників на дослідження, виробництво і використання ядерної енергії в мирних цілях. Договір схвалений Генасамблеєю ООН 12 червня 1968 і відкритий для підписання 1 липня 1968. Набув чинності 5 березня 1970. В даний час учасниками ДНЯЗ є 190 країн.

Моххамед ель-Барадеї займає пост глави МАГАТЕ з 1997 року. Термін дії його повноважень закінчується в листопаді 2009 року. У 2005 році разом з МАГАТЕ ель-Барадєї отримав Нобелівську премію миру за роботу по запобіганню розповсюдженню ядерної зброї і забезпеченню безпеки в області мирного використання атомної енергії, повідомляє РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Близько 20 країн від створення ядерної зброї відділяє всього кілька місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути