Ексклюзиви
вівторок, 10 лютого 2009 08:25

Обама закликав Росію спільно скоротити ядерний арсенал

Обама закликав Росію спільно скоротити ядерний арсенал
Президент США Барак Обама вважає, що підписання договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь між Сполученими Штатами і Росією відіграє важливу роль у нерозповсюдження ядерної зброї у світі. Про це Обама заявив в понеділок в ході своєї першої прес-конференції в Білому домі після вступу на посаду президента США.

"Я вже повідомив президентові Росії Дмитру Медведєву, що для нас дуже важливо відновити переговори з питання скорочення наших ядерних арсеналів", - сказав Обама. Мова йде про підготовку нового російсько-американського Договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНБ-2). Термін дії попереднього договору,підписаного США і Росією у 1991 році, закінчився в кінці грудня 2008 року. І США, і РФ заявляли, що переговори по СНБ-2 ведуться, однак про будь-які їхні результати нічого не повідомлялося.

Укладення відповідного договору між РФ та США, вважає Обама, відіграє важливу роль для запобігання розповсюдження ядерної зброї в інших країнах. Величезну небезпеку, відзначив Обама, несе в собі поява ядерної зброї на Близькому Сході. На запитання, чи знає він, у якої з країн Близького Сходу є така зброя, Обама зволів не відповідати. За неофіційними даними, ядерною зброєю володіє Ізраїль - головний союзник США в регіоні, крім того, у спробах його створення підозрюють Іран.

"Величезну недовіру не вдасться подолати за одну ніч"

Говорячи про Іран, Обама заявив, що сподівається найближчим часом провести прямі переговори з владою цієї країни. Обама заявив, що вважає непродуктивно політику, що проводиться по відношенню до Ірану адміністрацією президента Джорджа Буша, і має намір добитися перегляду двосторонніх відносин. При цьому Обама підкреслив, що "величезну недовіру, що виникла між нами за останні роки, не вдасться подолати за одну ніч".

Обама також відзначив, що ядерна програма Ірану, як і раніше, викликає у США занепокоєння. Звинувачення у спонсорстві терористичних організацій, за його словами, з Ірану також ніхто не знімав. Питання про ядерну програму і допомоги терористам, сказав Обама, будуть підняті в ході прямих переговорів з Іраном, які, як він сподівається, відбудуться в найближчі місяці.

Значну частину своєї першої прес-конференції на посаді президента США Барак Обама присвятив економічним питанням. Він, зокрема, закликав американських законодавців якомога швидше прийняти підготовлений його адміністрацією план зі стимулювання національної економіки, повідомляє AFP, Лента.ру

СНБ-I - Договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНВ-1) підписаний 30-31 липня 1991 року в Москві, набрав чинності 5 грудня 1994 р. - через декілька років після розпаду СРСР. Термін дії Договору СНБ-1 закінчується 5 грудня 2009 року. Згідно з договором СРСР і США повинні були протягом 7 років скоротити свої ядерні арсенали таким чином, щоб у кожної сторони залишилося не більше 6 тисяч одиниць. Правда в реальності згідно "правилам заліку" боєзарядів, що знаходяться на важких бомбардувальника, СРСР міг мати близько 6,5 тисяч боєголовок, а США - 8,5 тисяч.

Вікіпедія

Зараз ви читаєте новину «Обама закликав Росію спільно скоротити ядерний арсенал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути