Ексклюзиви
понеділок, 09 лютого 2009 21:08

РФ може збільшити ядерний потенціал

РФ може збільшити ядерний потенціал

РФ заявила про можливе посилення ядерних сил. В рамках оновлення збройних сил РФ можливе посилення ядерних сил, повідомив сьогодні журналістам за підсумками виїзного засідання трьох комітетів Держдуми начальник Генерального штабу ЗС РФ генерал армії Микола Макаров.

"Ми хочемо створити компактні оснащені мобільні сили, які вирішуватимуть питання всього спектру військової безпеки", - сказав він. "Що стосується ядерних сил, то можуть з"явитися загрози, яким можна буде запобігти тільки загрозою їх застосування, тому в рамках оновлення російської армії можливе зростання їх ролі", - підкреслив начальник Генштабу.

"Ядерна зброя є основним стримуючим фактором російської армії, вона такою була і залишається і може розвиватися" - повідомив Макаров.

При цьому загрози для безпеки Росії останнім часом менше не стало, відзначив генерал армії. "З одного боку, загрози зменшилися, з іншої - з"явилися нові", - пояснив він.

"Ядерна зброя є основним стримуючим фактором російської армії"

М.Макаров заявив про можливе посилення ядерних сил РФ після того, як в неділю, 8 лютого віце-прем"єр-міністр РФ Сергій Іванов на конференції з безпеки в Мюнхені запевнив, що Росія готова розпочати переговори про новий текст Договору про контроль за стратегічними наступальними озброєннями (СНО).

Раніше ЗМІ повідомляли на намір президента США Барака Обами запропонувати Росії взаємне скорочення числа ядерних боєголовок до 1 тис. з кожного боку. Якщо Росія вирішить збільшити ядерний потенціал, укладення угоди може затягнутися на невизначений термін.

Минулого тижня віце-прем"єр Сергій Іванов РФ підтримав пропозицію адміністрації Барака Обами прискорити переговори з укладення нового договору, який обмежить стратегічні наступальні озброєння. При цьому Москва висунула зустрічний план, що стосується ядерної зброї.

Москва висунула зустрічний план, що стосується ядерної зброї

"Немає сумнівів, що режим нерозповсюдження зброї масового знищення повинен зміцнюватися за допомогою міжнародної співпраці. І лідерами тут, природно, повинні бути США і Росія", - заявив Іванов, нагадавши, що термін дії договору СНВ-1 закінчується 5 грудня 2009 року і необхідно зробити наступні кроки.

Нагадаємо, що 5 грудня 2009р. спливає термін дії договору між Росією і США про скорочення СНО. У 1991р. президент Росії М.Горбачов і президент США Джордж Буш-старший підписали договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-1).

Після розпаду СРСР Україна успадкувала третій в світі ядерний арсенал .

14 січня 1994р. РФ, США і Україна підписали тристоронній договір про гарантії безпеки для України у разі ратифікації Україною СНО-1 і приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Верховна Рада прийняла закон про приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 16 листопада 1994р.

Ядерна зброя була вивезена з території України до РФ.

За матеріалами РИА Новости, Интерфакс, РБК-Україна

Зараз ви читаєте новину «РФ може збільшити ядерний потенціал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути