вівторок, 15 травня 2007 17:17

МАГАТЕ: До червня Іран може створити ядерну боєголовку

Несподівана інспекція МАГАТЕ, проведена в минулу неділю на головному ядерному об"єкті Ірану в Натанзі показала, що іранські інженери вже використовують приблизно 1,3 тис. центрифуг і виробляють паливо, придатне для ядерного реактора. Крім цього було виявлено 300 центрифуг, що випробовувалися, і ще 300 будується. Перевірка проводилася напередодні представлення доповіді Раді Безпеки ООН, призначеної на початок наступного тижня.

Анонімне дипломатичне джерело заявило газеті The New York Times, що іранці проводять каскад (164 центрифуги) в тиждень. На думку експертів, при таких темпах до червня у Ірану буде 3 тис. центрифуг - достатньо для виробництва ядерного матеріалу для однієї боєголовки в рік. До кінця року, заявило джерело газети, Тегеран може побудувати ще 5 тис. центрифуг.

Інспектора перевірили отриманий матеріал і пришли до висновку, що Іран проводить реакторне паливо, збагачене менше ніж до 5%. Але, якщо Іран накопичить уран і згодом пропустить його через центрифуги протягом чотирьох-п"яти місяців, він може збагатити його до 90%, рівня, необхідного для ядерної зброї.

Експерти відзначають, що у присутності інспекторів МАГАТЕ, неможливо збагатити уран до рівня збройного. Щоб це зробити, Ірану доведеться видворити інспекторів, як це раніше зробила Північна Корея. Але і в цьому випадку невідомо, чи є у іранців технологія для виробництва достатньо компактних боєголовок, підходящих для їх ракет, що газета називає серйозною інженерною проблемою.

Нагадаємо, що Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка вимагає від Ірану припинення всіх видів ядерної діяльності, і двічі вводив санкції за його відмову це зробити. Проте деякі країни Європи, а особливо Росія, сумніваються, що вимога припинення має сенс. Опоненти, виступаючі за переговори з Іраном без попередніх умов, говорять, що нинішня стратегія створює безвихідь, яку іранці використовують, здійснюючи технічні стрибки, тоді як РБ підсилює санкції, повыдомляє NEWSru.


Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ: До червня Іран може створити ядерну боєголовку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути