неділя, 21 лютого 2021 18:48

Людина може виконувати математичні обчислення уві сні

Людина може виконувати математичні обчислення уві сні
Учасників дослідження вчили перебувати у стані усвідомлених сновидінь. Фото: pixabay.com

Деякі люди під час сну перебувають у стані підвищеної усвідомленості, який дозволяє їм розпізнавати сон і контролювати його.

Дослідники виявили, що уві сні люди могли слідувати інструкціям, виконувати прості математичні обчислення, відповідати на запитання "так" або "ні" та розрізняти різні сенсорні стимули, пише Daily Mail.

В експериментах сновиди правильно відповідали в реальному часі рухами очей або сигналами м'язів обличчя - інтерактивне сновидіння.

"Ми виявили, що люди, що знаходяться у фазі швидкого сну, можуть взаємодіяти і спілкуватися в режимі реального часу", - сказав старший автор дослідження Кен Паллер, професор Північно-Західного університету.

Дослідники вивчили 36 осіб, які прагнули побачити усвідомлений сон, у чотирьох незалежно проведених експериментах з різними підходами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як кофеїн впливає на функції головного мозку людини

"Ми об'єднали результати, тому що ми відчували, що комбінація результатів з чотирьох різних лабораторій, що використовують різні підходи, найбільш переконливо свідчить про реальність цього феномена двосторонньої комунікації", - сказала перший автор Карен Конкол.

Учасників вчили перебувати у стані усвідомлених сновидінь. Їм ставили питання не тільки усно за допомогою аудіозаписів, але і за допомогою тактильних подразників і світла.

Наприклад, одного учасника під час швидкого сну стимулювали миготінням червоного і зеленого світлодіодів, щоб передати математичні задачі з кодом Морзе.

Однак, за словами вчених, відповідати учасники могли тільки за допомогою руху очей (кількість рухів відповідала рішенню математичного завдання) та міміки (рух м'язів вказував на відповідь "так" або "ні").

Учені виявили, що довгий сон у вихідні дні може погіршити психічне здоров'я людини та викликати депресію. Це пов'язано із нерегулярним режимом сну.

Зараз ви читаєте новину «Людина може виконувати математичні обчислення уві сні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути