четвер, 23 травня 2024 07:32

Люди з інвалідністю можуть опинитися в "розшуку": чому помиляється "Резерв+"

Люди з інвалідністю можуть опинитися в "розшуку": чому помиляється "Резерв+"
В Україні можна оновити дані в ТЦК через додаток "Резерв+". Фото: itc.ua

Українці, які намагаються оновити дані через додаток "Резерв+", продовжують стикатися з різними помилками. Виявляють дані, що не відповідають дійсності.

Так, багатьох додаток не може знайти у системі "Оберіг", а багато хто виявився "у розшуку", пише "Апостроф".

Видання наводить розповідь киянина Віктора, якому додаток повідомив, що його розшукують.

"У березні 2022 року я пройшов ВЛК, і був визнаний непридатним до військової служби й виключений з військового обліку. У квітні цього року прийшла повістка, для оновлення даних. Сходив, показав документи, відмітили у себе і сказали, вас більше не викликатимемо. 18 травня встановив додаток "Резерв+", хоч уже й не військовозобов'язаний. А там показує – я у розшуку, і придатний до служби на посаді рядового", - розповів Віктор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрист сказав, що буде якщо військовозобов'язаний не оновить дані і не заплатить штраф

База "Оберіг" знайшла докази того, що цей чоловік був придатний до служби рядовим. Але інвалідність з дитинства з самого початку унеможливлювала це. І при цьому цей чоловік досі перебуває в "розшуку".

За словами юристки, колишньої директорки Центру надання безкоштовної вторинної правової допомоги Наталки Костишин, жодної юридичної сили додаток не має, реєстрація у ньому добровільна.

"Так, просто інформація: що і як. Але тут треба розуміти, що ця інформація - з бази "Оберіг". І якщо вас почнуть перевіряти, а ви там у розшуку, то ви - ухилянт, з усіма наслідками, що випливають. У цьому випадку плюс програми "Резерв+", що ви можете про це дізнатися, і почати вживати заходів. Але до суду на ТЦК подавати не раджу – доки справа дійде до суду, вже будете на фронті. Можна звернутися до ТЦК та вимагати довідку, що ви оновили дані. Або вимагати її при оновленні даних, якщо цього ще не зробили", - зазначила Костишин.

Помилки у додатку також прокоментували у Міністерстві оборони. Заступниця міністра Катерина Черногоренко порадила при виявленні помилки в додатку "Резерв+" звернутися до технічної підтримки в самому додатку. При цьому вона також посилалася на людський фактор. Каже, що оператори ТЦК та СП теж можуть помилятися.

У застосунку "Резерв+" з'явиться можливість згенерувати QR-код, який має таку ж юридичну силу, як і військово-обліковий документ. Коли у мобільному застосунку "Резерв+" з'явиться QR-код, витяг з реєстру "Оберіг" матиме таку саму юридичну силу, як і військово-обліковий документ, розповіли у пресслужбі Міністерства оборони.

До 18 липня резервісти і військовозобов'язані зобов'язані уточнити свої облікові дані через ЦНАП, електронний кабінет або ТЦК за місцем свого перебування або місцезнаходження.

Зараз ви читаєте новину «Люди з інвалідністю можуть опинитися в "розшуку": чому помиляється "Резерв+"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути