понеділок, 17 січня 2011 16:00

Львівський губернатор відвідав виставку про націоналістів

Львівський губернатор відвідав виставку про націоналістів

Серед закатованих радянською владою у 1941 році учасників "Процесу 59-ти" сьогодні в Україні живе лише одна – Ольга Попадин.

Про це повідомили сьогодні під час вшанування закатованих у Меморіалі "Тюрмі на Лонцького" у Львові.

Ще двоє очевидців живуть у Штатах. Ольга Попадин прийшла у музей-меморіал на панахиду. У 41-му їй було 17 років.

"Не могло слідство так швидко пройти – нас поставили перед судом за 4 місяці. Сьогодні ж судові процеси роками тягнуться. Нас посадили у залі в НКВС. Чоловіки сиділи по центру, жінки по боках. Третім допитувати викликали хлопця на прізвище Березовський. Йому задали запитання: Як ви ставитеся до батька Сталіна? Він відповів: "Наскрізь негативно". Після того усіх це питали, і усі так відповідали. Судді були вражені, що так відповідають молоді хлопці, знаючи, що їм за це грозить розстріл", - пригадала Попадин.

42 розстріляли, 17 наймолодших позбавили волі. Ольга Попадин була звільнена при амністії, коли помер Сталін. Одружилась, народила двох дітей.

"Там була дівчина 15 років – Марійка Наконечна, - виступила Ірина Калинець. - Коли її запитали, чи вбила би ти батька Сталіна, вона відповіла: "Так, я би застрелила". І ще сьогодні молодих хлопців ув'язнюють за те, що вони голову зняли Сталіну. Хіба це теракт – зняти голову тирану? А Могильов ще сміє називати Чорновола кримінальним злочинцем? Президента попереджають, що на нього готується замах, а не можуть уточнити, хто. Хіба так працює професійна служба безпеки? Приїжджайте, пане президенте, до Львова, не бійтеся. І Кучма приїжджав. Обіцяю, вас тут ніхто не буде чіпати. Вам будуть розказувати правду", - розповіла репресована.

Усі особові справи засуджених студентів виставили у Львівському національному університеті ім. Івана Франка у музеї. Виставка буде відкрита два тижні. На стендах зібрані матеріали з архівів ЛНУ ім. Івана Франка, Львівської Політехніки, СБУ.

Виставку про засуджених студентів відвідав губернатор Львівщини Михайло Цимбалюк, якого у грудні призначив президент. При вході в університет його на холоді чекав ректор Іван Вакарчук. Він підійшов до Цимбалюка, коли той вийшов з авто, і почав з ним обніматися.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Львівський губернатор відвідав виставку про націоналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути