пʼятниця, 03 грудня 2010 18:23

Українці з Канади стали на захист звільненого історика Іванущенка

Українці з Канади стали на захист звільненого історика Іванущенка

Ліга українців Канади та Ліга українських жінок Канади серйозно стурбована актами залякування істориків і дослідників України.

Про це йдеться в офіційній заяві Ліги, переданій Центру досліджень визвольного руху.

"Випадок із Русланом Забілим та його колегами, дії проти Геннадія Іванущенка є ще одним прикладом державного залякування істориків, які вивчають та оприлюднюють архівні документи 70-річної давнини про порушення прав людини з боку держави, яка припинила своє існування майже 20 років тому", – йдеться у заяві впливової Канадської громадської організації українців.

У Лізі українців Канади наголошують, що "випадки з Русланом Забілим та Геннадієм Іванущенком не є ізольованими інцидентами".

"Вони є прикладом атмосфери залякування відколи Віктор Янукович взяв під контроль Україну наприкінці лютого 2010 року і призначив русофілів та українофобів на офіційні посади, серед яких найбільш помітні і одіозні – глава СБУ Хорошковський і міністр освіти Табачник", - говориться у повідомленні.

В заяві також зазначено, що Ліга українських канадців і Ліги українських жінок Канади пишається і дякує прем'єр-міністру Стівену Гарперу за його візит в Україну, де він продемонстрував лідерство у просуванні канадських демократичних цінностей і зустрівся з Русланом Забілим та працівниками Національного музею-меморіалу Тюрма на Лонцького.

Нагадаємо, що 2 грудня звільнено з посади директора Державного архіву Сумської області історика Геннадія Іванущенка. Він - дослідник історії репресій, Голодомору та визвольного руху ХХ століття, автор низки книг із цієї тематики, член Вченої ради Центру досліджень визвольного руху. Під керівництвом Іванущенка Сумський архів – єдиний, який повністю оцифрував усі 57 тисяч актових записів про смерть людей в період Голодомору 1932-1933 років.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Українці з Канади стали на захист звільненого історика Іванущенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути