понеділок, 12 грудня 2011 22:28

Львівських дітей навчили варити вареники та ворожити на судженого
5

Фото: Фото: Євген Борісов

За дохристиянською українською традицією молодь з 12 на 13 грудня святкує Андріївські вечорниці. У Львові школярам розповідають про древні традиції та вчать їх стародавніх розваг.

Сьогодні в установах дитячо-юнацьких молодіжних клубів дітям розповіли про історію виникнення свята, про його символи. А пізніше з дітьми провели різноманітні конкурси та ігри. Головний символ свята – це калита. Калита – це солодкий медовий хлібний виріб. Раніше, ще за часів язичництва, так називалося і саме свято.

В УДЮМКу "Багато сердець", що на вулиці Джорджа Вашингтона діти віком від 6 до 17 років зіграли виставу.

"Ми показали, як ще 100 років тому наші прабабці збиралися і проводили цей вечір, - розповіла 12-річна Софійка. – Ми наварили справжніх вареників із ворожіннями, напекли справжні пиріжки. То дуже цікаво і весело".

Після вистави для дітей провели конкурси. Один із традиційних андріївських конкурсів – це передування борошна. Вийшли двоє дужих хлопців. Перед ними поставили дві миски з пір'їнами. Коли гравцям зав'язали очі, то пір'я замінили на борошно. На рахунок три вони почали щосили дути.

За давньою традицією дівчата варили вареники. Кожна з них клала один вареник на лавку. Потім у хату впускали пса. Чий вареник собака їв першим, та дівка першою і заміж виходила. Хлопці ж того вечора спеціально годували усіх собак у селі, щоб підколоти дівчат.

"Наш імпровізований пес з'їв мій вареник перший, - сміється 14-річна Валентина. – Але мені ще рано заміж".

На західній Україні до сьогодні збереглася традиція чинити в Андріївську ніч усілякі капості сусідам: хлопці знімають ворота та ховають їх, замальовують вікна фарбою, кидають дріжджі у вуличні туалети, розписують стіни та інше. Дівчата ж о півночі гадають на свого судженого.

Зараз ви читаєте новину «Львівських дітей навчили варити вареники та ворожити на судженого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути