пʼятниця, 13 вересня 2013 00:27

Ліквідація сирійської хімзброї може обійтися в $2 мільрди

Ліквідація сирійської хімзброї може обійтися в $2 мільрди
Фото: obozrevatel.com

Ліквідація сирійської хімічної зброї обійдеться міжнародному співтовариству в суму до двох мільярдів доларів , сказав у четвер в ході відеомосту між російськими та американськими експертами Пол Уокер (Paul F. Walker) , директор програм неурядової організації Green Cross і експерт в області зброї масового ураження.

" Згідно з моїми дуже приблизними підрахунками , буде потрібно 1-2 мільярди доларів" , - сказав Уокер . За його словами , США можуть надати на ці цілі " десятки мільйонів доларів " найближчим часом , очікується також підтримка від Великобританії , Канади , Німеччини. Росія , яка з реципієнта перетворилася на донора допомоги у знищенні зброї масового ураження , також могла б брати участь у фінансуванні проекту , вважає він.

" Сирія теж повинна інвестувати кошти, це зобов'язання випливає з Конвенції по забороні хімічної зброї", - уточнив Уокер . За його словами , Сирія зобов'язана приєднатися до конвенції і взяти на себе зобов'язання не тільки знищити хімічну зброю , але і не виробляти його в майбутньому , а також забезпечити міжнародно визнаний механізм контролю .

Експерт застеріг, що вартість знищення зброї буде визначена тільки після того, як проясниться ситуація : яку кількість хімзброї Сирія має в своєму розпорядженні, в якому стані вона знаходиться і чи придатна для ведення бойових дій, де розташовані місця зберігання і чи можливе транспортування отруйних речовин в умовах громадянської війни в Сирії.

Крім того, вважає Уокер, що Організації по забороні хімічної зброї знадобиться термінова допомога міжнародного співтовариства. "Зараз у розпорядженні організації 112 інспекторів, і ще 14 проходять підготовку. Цього дуже мало для проведення всіх необхідних інспекцій" , - сказав Уокер .

Експерт упевнений, що режим сирійського президента Башара Асада відповідальний за напад із застосуванням хімічної зброї в передмістях Дамаска 21 серпня, коли , за даними США , загинули понад 1400 осіб . Однак саме Асаду треба буде контролювати початок виконання програми зі знищення хімзброї , додав він.

Зараз ви читаєте новину «Ліквідація сирійської хімзброї може обійтися в $2 мільрди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути