середа, 19 вересня 2007 13:01

Сірія випробовувала хімзброю. Загинули десятки інженерів

У вівторок з"явилися нові дані про співпрацю Сірії з Іраном у сфері хімічної зброї. У Сірії проходили випробування хімічної зброї, в ході яких загинули десятки іранських фахівців. Доказом служать обнародувані британським журналом Jane"s Defense Weekly подробиці про події 26 липня вибуху на іранській військовій базі, побудованій в Сірії.

Інцидент відбувся на побудованій іранцями крупній ракетній базі "Аль-Сапір" біля міста Халеб (Алеппо) на північному заході Сірії. На базі працювали десятки іранських інженерів і техніків в рамках договору про співпрацю в оборонній сфері.

В результаті вибуху під час випробувань хімічної зброї на оборонному підприємстві, загинули десятки іранських фахівців. Загальне число потерпілих перевищило 50 чоловік. При цьому офіційною версією що трапився була спека, яка призвела до займання на складі вибухових речовин.

Вибух відбувся під час спроби поставити на ракету "СКАД-С" хімічну боєголовку, обладнану гірчичним газом. Аварія привела до ланцюжка додаткових вибухів, в результаті яких на території заводу розповсюдилася велика кількість бойових хімічних речовин, таких, як нервово-паралітичний газ VX.

Велика частина загиблих померла саме в результаті отруєння, а не в результаті вибуху. Лікарні Халеба були переповнені постраждалими сірійцями і іранцями. Наступного дня після аварії сірійські ЗМІ повідомили, що в результаті підриву боєприпасів в Халебі загинули 15 сірійських військовослужбовців. Як причину аварії офіційні особи вказали сильну жару.

Оприлюднені дані свідчать про те, що Іран допомагає Сірії модернізувати її ракетний потенціал за допомогою північно-корейських технологій, відзначає видання.

На даний момент на озброєнні сірійської армії знаходяться близько 100 північнокорейських ракет "Но-донг" ("СКАД-С"), близько 200 ракет "СКАД-B", а також невеликої кількості ракет "СКАД-D", здатних уразити будь-яку точку на території Ізраїлю. Для запуску ракет Сірія має в своєму розпорядженні 26-у пересувні пускові установки, повідомляє NEWSru Israel.

Зараз ви читаєте новину «Сірія випробовувала хімзброю. Загинули десятки інженерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути