Ексклюзиви
понеділок, 09 листопада 2009 09:28

Лех Валенса зруйнує Берлінську стіну

  Стіна була цілим комплексом інженерно-обладнаних укріплень, що ретельно охоронялись, на кордоні НДР та ФРН в районі Берліну
Стіна була цілим комплексом інженерно-обладнаних укріплень, що ретельно охоронялись, на кордоні НДР та ФРН в районі Берліну

Двадцятирічний ювілей відкриття кордону між Західною і Східною Німеччиною і падіння Берлінської стіни відсвяткують в понеділок в Берліні.

Офіційна програма досить обширна. Так, один з колишніх пропускних пунктів на кордоні Східного і Західного Берліну в районі Борнхольмер штрассе відвідає канцлер ФРН Ангела Меркель. У цьому заході також візьмуть участь колишні лідери деяких країн, зокрема, екс-президент СРСР Михайло Горбачов і екс-президент Польщі Лех Валенса.

Потім святкування перемістяться до Бранденбурзьких воріт, які стоять якраз на тому місці, де місто розрізала стіна. Тут зберуться вже лідери дня сьогоднішнього. Очікується, зокрема, участь президентів Росії та Франції Дмитра Медведєва та Ніколя Саркозі, держсекретаря США Гілларі Клінтон і багато інших. Для них і решти гостей заходу біля Бранденбурзьких воріт буде влаштований урочистий концерт.

Якщо залишити осторонь офіційну частину, можна відмітити, що для більшої частини міста свято проходить досить непомітно і тихо. Судячи по ситуації на вулицях міста, Берлін, швидше, готується відзначати Різдво, а не падіння стіни - у вітринах подекуди вже зустрічаються ялиночки, активно розпродаються іграшки та інші сувеніри, пов"язані з різдвяною і новорічною тематикою.

Площа біля Бранденбурзьких воріт - мабуть, єдине місце, де активно йде приготування до святкувань. Тут буде встановлена сцена, трибуна для гостей. Попри ворота проходить і нова, тимчасова стіна: тут на місці колишньої встановлена тисяча пінопластових блоків, що символізують Берлінську стіну. Кожна з цієї "цегли" має 2,5 метра заввишки, 1 метр завширшки, важить близько 20 кілограмів і розписана на теми, пов"язані зі світом і свободою, художниками з різних країн.

В понеділок цю символічну стіну почне руйнувати екс-президент Польщі Лех Валенса, який вважається на Заході однієї з перших ластівок проникнення демократії в країни Варшавського договору. У восьмій вечора він штовхне біля будівлі Рейхстагу перший блок, а з іншого боку - на Потсдамській площі те саме через 15 хвилин зроблять глава Єврокомісії Жозе Мануел Дуран Баррозу і голова Європейського парламенту Єжи Бузек. Потім півгодини вся тисяча блоків, один за іншим, як доміно, падатиме, поки останній з них не впаде біля Бранденбурзьких воріт.


Довідка:

Зведення ж знаменитої Берлінської стіни почалося в 1961 році. Тоді керівництво НДР, стурбоване різко збільшеною кількістю біженців зі Східної до Західної Німеччини, після консультацій з СРСР та іншими учасниками Організації Варшавського договору ухвалило рішення розділити Берлін стіною.

На своєму піку цю споруду вже важко було назвати просто стіною - це був цілий комплекс інженерно-обладнаних укріплень, що ретельно охоронялись, на кордоні НДР та ФРН в районі Берліну. Їхня протяжність складала більше 100 кілометрів, 43 з них - в межах міста.

На шляху охочих бігти до західних благ і цінностей стояли бетонна огорожа висотою більше 3 метрів, огорожі з металевої сітки, сигнальна огорожа, по якій був пущений струм, рови, протитанкові огорожі, 302 сторожових вежі та тисячі прикордонників.

Не дивлячись на всі ці перешкоди, люди все-таки продовжували бігти зі Східного Берліна в Західний. У хід йшло все: підкопи, провезення біженців у всіляких пристосуваннях, ретельно замаскованих в автомобілях, руйнування стін в прикордонних будинках і багато що інше. Справою це було нелегкою і надзвичайно небезпечною. За деякими даними, при спробі так чи інакше перетнути стіну загинуло близько 200 осіб, стільки ж було поранено і більше 3 тисяч - заарештовано.

Погубила Берлінську стіну перебудова, що почалася в кінці 1980-х в Радянському Союзі. Під її впливом деякі країни Варшавського договору почали відкривати свої кордони із Заходом. Після цього безліч громадян НДР почала використовувати це, щоб переїхати у ФРН. Зрештою, існування стіни просто втратило сенс - ті, хто хотів виїхати, тепер могли це зробити.

9 листопада 1989 року уряд НДР прийняв рішення відкрити кордон із Західним Берліном. Тільки за перші декілька днів ФРН відвідало більше 3 мільйонів жителів Східної Німеччини. Прикордонні укріплення ще якийсь час залишалися на місці, але в жовтні 1990 року дві Німеччина об"єдналися, і Берлінська стіна була остаточно знесена. Сьогодні про неї нагадують лише невеликі ділянки, які було вирішено зберегти як пам"ятник.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Лех Валенса зруйнує Берлінську стіну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути