четвер, 17 травня 2007 16:59

Латвія пропонує Росії проект прокладки сухопутного газопроводу

Латвійські влада з настороженістю відноситься до планів прокладки газопроводу з Росії до Європи по дну Балтійського моря і виступає за сухопутний проект газопроводу, заявила президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга.

Вона повідомила в четвер, що Рига "готова обговорювати з Росією" проект прокладки сухопутного газопроводу територією Латвії.

Президент Латвії відзначила, що проект прокладки газопроводу по дну Балтійського моря "необхідно ретельним чином вивчити на предмет безпеки країн Балтійського регіону".

"Балтійське море з часів двох світових воєн повне різного роду зброєю", - підкреслила вона.

Раніше Латвія висловила серйозну занепокоєність у зв"язку з реалізацією проекту будівництва Північно-Європейського газопроводу, спорудження якого нібито може викликати екологічні проблеми в Балтійському регіоні.

Керівництво країни вже висловлювало готовність обговорювати з Москвою прокладку газопроводу по її території.

Північно-Європейський газопровід (Nord Stream) будується спільно Газпромом і німецькими концернами BASF AG та E.ON AG і пройде через Балтійське море з Росії (від бухти Портова в районі міста Виборг) до Німеччини (район міста Грайфсвальд). Таким чином, газопровід планується прокласти в межах територіальних вод Росії, виняткової економічної зони (ВЕЗ) Фінляндії, Швеції, Данії, територіальних вод і ВЕЗ Німеччини.

Будівництво першої гілки ПЄГ намічено завершити до липня 2010 року, а ввести обидві гілки газопроводу на проектну потужність в 55 мільярдів кубометрів - в 2013 році. Першу нитку ПЄГ передбачається вивести на проектну щорічну потужність 30 мільярдів кубометрів до 2012 року, повідомляє РІА "Новости"


Зараз ви читаєте новину «Латвія пропонує Росії проект прокладки сухопутного газопроводу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути