Ексклюзиви
понеділок, 11 червня 2007 11:09

Латвійського історика не пустили до Росії

Росія відмовила у в"їзді професорові Латвійського університету, історикові Хейнріху Стродсу. Учений працював в російських архівах більш півстоліття, проте тепер, на його думку, його дослідження здалися комусь "дуже небезпечними".

У квітні і травні 2007 року Стродс неодноразово намагався отримати дозвіл на в"їзд в РФ: спочатку як турист, потім як гість посла Латвії Андріса Тейкманіса, а також на запрошення Інституту загальної історії РАН, де йому запропонували прочитати лекції. У всіх випадках він отримав відмову.

Хейнріх Стродс недавно випустив книгу "Бойовики СРСР в Латвії. 1941-1945", написану за матеріалами архіву ЦК КПРС. У цій роботі автор заявляє, що на території Латвії в даний період діяли не партизани, а диверсанти, які були на службі в НКВС або розвідці.

Можливо, що історикові, було відмовлено у візі через його роботи в латвійській урядовій комісії, яка оцінює наслідки "радянської окупації", зокрема, визначає розмір збитку, нанесеного Латвії "радянським режимом".

Раніше, в 2005 році, в дозволі на в"їзд до Росії було відмовлено колезі Стродса: професорові Латвійського університету Айвару Странге - авторові книги "Історія Латвії: XX століття", повідомляє Lenta.ru.


Зараз ви читаєте новину «Латвійського історика не пустили до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути