Ексклюзиви
неділя, 27 травня 2007 14:16

Курйози Каннського фестивалю

Курйози Каннського фестивалю
Французьке містечко мало стати альтернативою Венеції. Тамтешній кінофорум кількома роками раніше заснував Беніто Муссоліні. У 1937 році на Венеційському фестивалі Гран-прі розділили італійська воєнна драма "Льотчик Лючано Серра", режисер якого був син Муссоліні Вітторіо, та німецький документальний фільм "Олімпія" улюблениці Гітлера Ленні Ріфеншталь. Дорогою з Венеції французькі учасники кінофоруму Філліп Ерланже і Жорж Гюисман і сформулювали ідею фестивалю "іншого кіно".

Перший кінофестиваль у Каннах мав відкритися 1 вересня 1939 року. Радянський Союз тоді мав представляти фільм "Ленін у 1918 році" Михайла Ромма. Однак початок Другої світової війни, - того ж таки дня німецькі війська перетнули польський кордон, - відклав цю подію на 7 років до вересня 1946-го. Через фінансові труднощі фестиваль не проводився 1948 і 1950 років.

Цьогорічний кінофорум у Каннах - 60-й.

Протягом усієї історії Каннського фестивалю на ньому траплялися свої казуси.

В 1953 році Радянська делегація привезла з собою 120 кілограмм чорної ікри спеціально для прийомів гостей.

В 1955 році у члена журі, художника Діньємона, запитали, чи часто він ходить у кіно. "Востаннє був у 1913 році" - відповів художник.

В 1957-му продюсер американського фільму "Навколо світу за 80 днів" влаштував з нагоди прем"єри урочистий прийом для світської публіки в компанії живих тигрів. Почувши смачні запахи смакоти, тигри озвіріли, і гостям довелося рятуватися втечею.

В 1962 році на перегляд власного фільму не пустили Отто Премінджера, оскільки у нього не було запрошення.

В 1967 році американський комік Джеррі Льюіс привіз із собою на фестиваль 500 кілограмм вантажу. Йому знадобилась вантажівка і 3 легкових автомобіля.

В 1968 році всі учасники фестивалю залишилися без нагород. Тут втрутилася революційна ситуація. Франція була охоплена студентськими бунтами. Фестиваль довелося закрити за 5 днів до запланованого фінішу.

В 1975-му в Палаці знайшли бомбу - її підклала невідома організація "Народної боротьби проти збочень гуманності". Але бомбу знешкоджували, і про організацію більше ніхто не чув.

У 1980 році Вуді Аллен і Інгмар Бергман відмовилися увійти в склад журі через, як вони казали, свою сором"язливість.

У 1985 році на пресконференції після "Детектива" Жан-Люку Годару хтось із публіки кинув у обличчя кремовий торт з криком "Незрозуміло!", на що Годар, облизнувшись, відповів: "А все ж таки смачно!".

У1988 році член італійського парламента Чіччоліна піднялася парадними сходами фестивального Палацу повністю гола, тримаючи в руках іграшкового медведика.

У 1990 році радянський режисер Віталій Каневський приїхав на фестиваль без жодного фраку, побився, побував у поліцейському відділенні та переночував на пляжі.

У 1992 році американський режисер Девід Лінч імітував пожежу в готелі, рекламуючи свою нову стрічку "Твін Пікс: йди за мною".

У 1995 році міністр культури Франції Дуст-Блазі відвідав Каннський фестиваль. Крім цих відвідин, на посту міністра він не встиг зробити нічого.В тому ж 1995 році на вечірці з нагоди перемоги фільму Кустуріци "Підпілля" спалахнула найграндіозніша в Каннах бійка між гарячими боснійцями і командою знаменитого режисера - довелося звати поліцію. А гостя Джоні Деппа від побоїв врятували охоронці.

Одним з найприкріших конфузів слід вважати, звичайно ж, інцидент з оголенням грудей французької зірки Софі Марсо в 2005 році. Кіноактрису підвело шовкове плаття. Під час традиційного проходу по червоній килимовій доріжці у Марсо зіскочила лямка, оголивши ліву грудь. Марсо не відразу звернула увагу на лямку, що зіскочила, а коли помітила - зробила вигляд, що нічого страшного не відбулося, і навіть посміялася над собою.

Цього року Роман Поланський, за дві хвилини до закінчення пресконференції, сказав журналістам: "Соромно ставити такі жалюгідні, порожні питання. І я думаю, що на цей рівень вас опустив комп"ютер". "Чесно кажучи, нам всім краще піти і пообідати", - і покинув залу, повідомляє "Газета по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «Курйози Каннського фестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути