четвер, 24 квітня 2008 12:46

Кровопролитні бої на Шрі-Ланці: 150 вбитих та 400 поранених

Бунтівники з руху "Тигри визволення Таміл ілама" (ТВТІ), які діють на півночі Шрі-Ланки, стверджують, що їм вдалося зупинити масштабний наступ урядових військ. Представники бунтівників заявили в середу, що в ході кровопролитних боїв більше 100 військовослужбовців було убито, а 400 поранені. Крім того, загинули 16 бойовиків. За даними ІТАР-ТАРС втрати з обох боків склали близько 150 чоловік.

Як правило, "Тигри визволення Таміл ілама" і військові надають абсолютно різні дані про загиблих в ході боїв.

Згідно відомостей, поширених міністерством оборони країни, в ході наступальних операцій армійські підрозділи знищили більше сотні бойовиків з угрупування "Тигри визволення "Таміл ілама". При цьому були убиті 43 військовослужбовців, ще 33 вважаються зниклими без вісті. Близько 120 військових поранено.

За визнанням міністерства, кровопролитні бої на півострові Джафна, що почалися ще до світанку і тривали протягом практично всієї середи, стали найбільш важкими з початку цього року.

Військове командування стверджує, що збройні формування ТВТІ, які борються за створення самостійної "держави тамілів", були вимушені відступити на 500 метрів від їхніх колишніх позицій.

Як відзначає Times, це найкровопролитніші бої з жовтня 2006 року, коли "тигри Таміла" знищили 129 солдатів і близько 515 чоловік були поранені. Спочатку лютого збройні сили Шрі-Ланки знищили більше 100 бойовиків ТВТІ.

У липні 2007 року влада Шрі-Ланки зуміла подавити опір бойовиків на сході країни, після чого зосередилися на знищенні сил та інфраструктури противника на півночі. Керівництво країни вважає, що військові успіхи зроблять тамільських сепаратистів поступливішими у разі відновлення мирних переговорів.

Командувач сухопутними військами Шрі-Ланки Саратха Фонсека сподівається покінчити з угрупуванням до кінця 2008 року. За його словами, армія поставила собі мету - щодня знищувати не менше десяти членів сепаратистського угрупування, яке впродовж 25 років бореться за створення незалежної тамільської держави. Нагадаємо, в січні цього року був застрелений глава розвідки "тамільських тигрів".

Етнічний конфлікт, спровокований протистоянням між сингальською і тамільською общинами Шрі-Ланки, терзає острівну державу з 1983 року. За чверть століття його жертвами стали вже більше 70 тисяч людей, передає "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Кровопролитні бої на Шрі-Ланці: 150 вбитих та 400 поранених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути