субота, 29 лютого 2020 10:47

Кріпаки і феодали: на що впливає відкритий ринок землі

Кріпаки і феодали: на що впливає відкритий ринок землі
Футуролог пояснив, як відкриття ринку землі вплине на українців. Фото: Facebook/dligach

Відкриття ринку землі стимулювало б розвиток фермерських господарств, вважає співзасновник громадянської платформи "Нова країна" Андрій Длігач.

"Мораторій на продаж землі - елемент кріпацтва, країни кордонів. Земля стала культом, а не інструментом збагачення. 7 мільйонів українців не мають можливості розпоряджатися власною землею. Приватний власник, який прагне успіху, починає вимагати від держави чесних судів, правоохоронної системи, захисту власних прав. Це робить через вибори, революцію, протести і стає громадянином, бо починає визначати політику в країні. А коли не маєш власності, постійно чекаєш від держави субсидії, пенсії, гарантованої зарплати. Тоді замість того, щоб впливати на державу, починаєш вірити популістам. В результаті маємо популістичну державу. Громадян, які живуть в очікуванні, і, фактично, не є громадянами, а кріпаками. Маємо також і феодалів", - говорить експерт Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Довіра українців до ринку землі падає - дослідження

У Польщі 1,7 мільйонів фермерських господарств. В Україні - близько 46 тисяч. Це у 30 разів менше, зауважує. Мораторій призвів до появи великих агрохолдингів.

"Земля вже приватизована. Ринок існує, проте цей ринок "чорний". Земля не може бути фактично передана в спадок, її орендують за безцінь. Або й "віджимають" незаконними способами. Це наслідок, що у нас нема відкритого ринку", - підсумовує Длігач.

Економісти все частіше б'ють на сполох та попереджають про наближення чергової світової економічної кризи. Футуролог Андрій Длігач розповів, як вона вплине на наші європейські прагнення та чи зможемо отримати від неї щось позитивне.

Зараз ви читаєте новину «Кріпаки і феодали: на що впливає відкритий ринок землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути