середа, 25 вересня 2019 14:54

Україні не страшна світова економічна криза - футуролог

Україні не страшна світова економічна криза - футуролог
Чергову світову фінансово-економічну кризу очікують у 2020-му Фото: merezha.co

Економісти все частіше б'ють на сполох та попереджають про наближення чергової світової економічної кризи.

Футуролог Андрій Длігач розповів Gazeta.ua як вона вплине на наші європейські прагнення та чи зможемо отримати від неї щось позитивне.

"Питання євроінтеграції це питання перш за все самої України й того шляху який маємо пройти. Ніяка економічна криза і ніяка турбулентність, яка зараз відбувається, не є вирішальними порівняно з намірами самої України.

Маємо шанс скористатися досвідом Польщі, яка у обох останніх світових кризах знайшла можливості для прискореного зростання. Світові ціни й індекси на ресурси, які експортує Україна зараз на вкрай низькому рівні. Криза не вплине на них. А от збільшення ціни на нафту обов'язково зміниться падінням, й Україна від цього виграє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали сім викликів, які впливатимуть на Україну в найближчі роки

В першу чергу отримаємо послаблення Росії, яка скоротить видатки на стимулювання проросійських сил. Тоді зможемо проводити реформи, яким вона заважає.

Нинішні фінансова й економічна системи світу застарілі. Маємо шанс скористатися цим - запропонувати нові бізнес моделі, де маємо найкращі шанси. В України є резерв – це земля. Відкриття земельного ринку забезпечить наше виживання.

Щодо самої кризи то вона не є причиною зміни ролей, а є наслідком того що ролі змінюються. Ми вже бачимо, що кількість центрів впливу зростає. Маємо посилення Ірану, Саудівської Аравії, країн Латинської Америки, Індії. Вони підбирають те, що втрачає Європа. Китай переміг США в економічному змаганні, бо дивиться набагато далі. Він контролює Африку та Південно-Східну Азію. Світ і так декілька років існує в багатоцентричній моделі, а зараз центрів з'являється все більше".

2020-го світу загрожує нова фінансово-економічна криза. Вважають, що розпочнеться з Китаю. За даними JPMorgan, акції ринків, що розвиваються, подешевшають на 48%, їхні валюти - на 14,4%, американські акції втратять у вартості 20%, а ціни на енергоресурси впадуть на 35%. Щоправда, криза матиме менш негативні наслідки, ніж події 2008-го.

Зараз ви читаєте новину «Україні не страшна світова економічна криза - футуролог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути