пʼятниця, 20 березня 2009 12:54

Країни, які першими вийдуть з кризи

Країни, які першими вийдуть з кризи
Всі країни світу постраждали від кризи, але деяким країнам дісталося менше за інших, і, як передбачають оглядачі журналу "Форбс", саме їм вдасться вибратися з кризи легше за інших. Причому не тільки завдяки хорошим економічним показникам, але і через привабливість для інвесторів та хороші умови для розвитку бізнесу. Не останню роль зіграла і стабільна внутрішньополітична ситуація, і політика країн в сфері міжнародних відносин.

Крім того, той же "Форбс" склав і рейтинг найбільш невідповідних для бізнесу країн - країн з найбільш ризикованою економікою в світі. Високі податки, корупція, низький рівень життя і жорстке для підприємців законодавство - такі були критерії потрапляння в цей список.

Перша десятка рейтингу найнадійніших економік:

1. Данія. У 2008-му Данія очолювала список найсприятливіших для розвитку бізнесу країн. Цього року вона як і раніше залишається найбільш економічно стабільною і міцною державою. Зайняти верхню лінійку списку їй дозволили більш ніж пристойні економічні показники, що не похитнулися і в кризовий час, і сприятливе для зростання ринків законодавство. Так, ВВП на душу населення в цій країні доріс до $38 900, а профіцит бюджету склав 6,7% від ВВП.

2. США. Не дивлячись на те що саме в Штатах, згідно загальній думці, і почалася криза, а американські бізнес-гіганти банкротують один за іншим, саме ця країна, вважають оглядачі "Форбс", має мало не найкращі шанси вийти сухою з води. Таку економіку - на думку багатьох економістів, ледь не найсильнішу в світі - ніщо не може розхитати. Поки це підтверджують і цифри: ВВП на душу населення - $48 000 (при населенні більш ніж 300 млн), зростання ВВП - 1,4%. Підкачав, правда, бюджет - його дефіцит склав 3,1%, що частково стало наслідком величезних державних витрат на боротьбу з економічною кризою. Проте свобода бізнесу і висока розвиненість дрібного і середнього підприємництва дозволили вивести США на 2-е місце.

3. Канада. Також тримається у верхніх строчках рейтингу вже не перший рік. ВВП на душу населення - $40 200, профіцит бюджету - 0,2%, торговий баланс - 1,9% (тобто виручка країни від експорту була на 1,9% від ВВП більше, ніж було заплачено за всі імпортовані товари).

4. Сінгапур. Економіка цієї країни почала бурхливо розвиватися в останнє десятиліття і не зупинила свого зростання в кризу. Сінгапуру як і раніше дуже потрібні наукові кадри, менеджери, фахівці та, звичайно, бізнесмени, причому для них там є і умови, і гідний прибуток. ВВП на душу населення - майже найвищий в списку - $52 900; такі досягнення у виробництві дозволили країні дотягнути свій торговий баланс аж до 17,6%. Правда, бюджет від таких доходів отримав небагато - його профіцит склав всього 0,6%.

5. Нова Зеландія. Ця країна традиційно очолює списки держав по рівню життя. Більш того, зеландці вважаються одними з найздоровіших людей серед громадян розвинених країн. Мабуть, бізнесу там живеться так само добре, як і людям. Втім, в порівнянні з вже згаданими учасниками рейтингу, економічні показники Нової Зеландії не можна назвати особливо видатними: профіцит бюджету за рік склав 0,4%, торговий баланс взагалі був негативним (-1,3%).

6. Велика Британія. Не дивлячись на те, що Британія однієї з перших після США відчула вплив кризи і довгий час вважалася країною, що найбільше постраждала в Європі, у неї відмінний потенціал для зростання. ВВП вже збільшився на 1,1%, а на душу населення складає $37 400. Хоча, бюджетні втрати, через витрати на боротьбу з кризою, були великі - минулий рік "з"їв" 5,9% ВВП з державної казни.

7. Швеція. Швеція, Норвегія та Фінляндія - трійка країн, що завжди привертали порівняно великий потік українських емігрантів. Це і не дивно: клімат для нас цілком звичний, рівень життя високий, заробітки хороші, для початкуючого бізнесмена - широкий правовий простір. Економічні показники цілком на сьогоднішній час гідні: торговий баланс склав 5,2% від ВВП, профіцит бюджету - 3,3%. При цьому на кожного норвежця припадає майже $40 000 ВВП країни.

8. Австралія. Не дивлячись на пожежі, що вирують в країні, і досить суворі умови для розвитку (половина території - кам"яниста пустеля), міста Австралії входять в першу десятку міст світу, найбільш комфортних для проживання. І хоча торговий баланс опустився нижче за нуль, а за деякими статтями платіжного балансу (співвідношення між відтоком і притоком коштів за рахунок грошових операцій з іншими країнами) Австралія відчуває дефіцит вже протягом півстоліття, темпи розвитку економіки країни приблизно в півтора рази вище середньосвітових.

9. Гонконг. Цей адміністративний район Китаю давно виділяють в окрему економічну зону. Справа в тому, що він вважається одним з найбільш капіталістичних регіонів світу: економіка Гонконгу будується на принципах вільного ринку, низькому оподаткуванні та невтручанні держави в ринок. Здавалося б, рай для бізнесмена. Проте мізерність території, щільність населення та відсутність природних ресурсів робить можливості розвитку району вкрай обмеженими. В результаті за минулий рік торговий баланс Гонконгу склав -8,5%, дефіцит бюджету - 0,7% ВВП.

10. Норвегія. На останньому місці десятки Норвегія опинилася через досить жорстке до підприємців законодавство та обмежені можливості розвитку сільського господарства. Крім того країна відчуває сильну нестачу кваліфікованих кадрів, зокрема менеджменту. А ось економічні показники тут кращі у всьому рейтингу. ВВП на душу населення - $57 500, торговий баланс - 31,6%, профіцит бюджету - 32,5%.

За матеріалами "Аргументы и факты", Topnews

Зараз ви читаєте новину «Країни, які першими вийдуть з кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути