середа, 22 січня 2020 18:48

Призов-2020: що може призвести до кримінальної відповідальності - експерт

Призов-2020: що може призвести до кримінальної відповідальності - експерт
Військовий експерт, громадський активіст, голова ГІ "Права Справа" Дмитро Снєгирьов поділився думками щодо підписаного нещодавно президентом Зеленським, указу про військовий призов 2020 року. Фото: novynarnia.com

Служити із 18 років юнаки зможуть за бажанням. До 20-річчя їх не змушуватимуть обов'язково проходити строкову військову службу.

Про це заявляв і міністр оборони, коли коментував підписаний президентом указ про призов із 18 років, сказав Gazeta.ua військовий експерт Дмитро Снєгирьов:

"Обов'язковий військовий призов відбуватиметься, як і раніше - із 20 років. Питання у тому, чому президент підписував цей указ, якщо Міноборони все рівно братиме молодших хлопців за бажанням?".

Заява мінстра оборони про необов'язкову службу із 18 років, доводить, що у влади немає однієї стратегії, щодо розвитку і реформування ЗСУ.

"Під час виборчої компанії Зеленського лунали заяви, що після його перемоги українську армію одразу переведуть на контрактну основу. Згодом почалися коливання - внесення коректив у партійний курс. Спочатку говорили про змішаний характер комплектування - за рахунок контрактної і строкової служби. А потім перейшли до скасування попередніх президентських указів щодо призова з 20 років і перейшли до призову у 18 років. Але указ не знайшов розуміння в міністра оборони. Це говорить про те, що немає єдності. Головне - командної гри та стратегії щодо ЗСУ. Подібні коливання, щодо питання оборонного комплексу країни як мінімум дезорганізують", - заявив Снєгирьов.

Навіщо створювати напругу в суспільстві, щоб потім її знімати?

Указ про звільнення і призов пішов у військкомати. Тепер там можуть виникати непорозуміння щодо мобілізаційного плану, переконаний експерт. Бо з облікової бази військові комісари складають списки тих, хто має бути призваний до війська, надсилають повістки.

"А потім юнак приходить і каже: я не хочу йти до 20 років. Створюється прецедент, коли призовник вільно чи не вільно підпадає під дію кримінального кодексу за ухиляння від армії. Для чого це? Заява міністра оборони знімає певну напругу в суспільстві. Але для чого її було створювати? Цей Указ має негативні наслідки. Ми 30 років не визначимося ніяк - в нас контрактна армія, чи строкова. Всі ці розмови, що Україна не потягне контрактну армію, не мають підстав".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12-річному школяру принесли повістку до військкомату

"Збільшення штрафу за неявку у військкомат за повісткою чи, введення кримінального покарання - не допоможуть юнакам "захотіти" піти в армію у 18 років. Тому що це примус, а не заохочення. Це ніяк не сприятиме реформуванню ЗСУ до стандартів НАТО. Щоб заохотити молодь до військової служби, треба створювати соціальну базу. В першу чергу - встановити відповідну зарплатню та створити комфортні умови для проходження служби. Армія має бути виключно контрактна", - сказав Дмитро Снєгирьов.

Якщо у 18 років у хлопця немає бажання служити, то краще хай здобуває освіту, впевнений військовий експерт.

"Якщо дитина бачить свою кар'єру не в лавах ЗСУ, йому варто спочатку отримувати освіту. Тим більше із дипломом строк служби коротший - один рік, а не півтора. За наявності ж військової кафедри у вузі - юнак вийде звідти вже спеціалістом із воєнними знаннями", - сказав Снєгирьов.

Президент Володимир Зеленський підписав указ проведення чергових призовів в армію 2020 року. Юнаків призиватимуть із 18 до 27 років, а не з 20, як було раніше.

Міністр оборони України Андрій Загороднюк виступає за скорочення терміну служби в армії для строковиків.

До Володимира Зеленського написали петицію про відміну призов на військову службу з 18 років.

Зараз ви читаєте новину «Призов-2020: що може призвести до кримінальної відповідальності - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути