пʼятниця, 23 червня 2023 19:20

Колишній секретар РНБО Данилюк разом з російським бізнесменом розробляє гіперзвукові дрони – ЗМІ

Колишній секретар РНБО Данилюк разом з російським бізнесменом розробляє гіперзвукові дрони – ЗМІ
Колишній міністр фінансів і секретар РНБО Олександр Данилюк заявив, що знайшов партнера для допомоги ЗСУ. Фото: eastnews.ua

Колишній міністр фінансів і секретар РНБО Олександр Данилюк та російський бізнесмен Михайло Кокоріч опинились серед розробників надзвукової зброї.

Данилюк і Кокоріч працюють над ним у рамках своєї швейцарської аерокосмічної компанії Destinus. Розробляють гіперзвукові ударні безпілотники, пише BBC.

Олександр Данилюк був радником голови уряду за часів Віктора Ющенка, у Віктора Януковича став радником президента і очолював координаційний центр з економічних реформ.

За часів Петра Порошенка був представником президента у Кабміні та заступником керівника президентської адміністрації.

Був міністром фінансів з квітня 2016 до червня 2018 року. Займався націоналізацією "Приватбанку". Після звільнення звинувачував владу у корупції й круговій поруці.

Данилюк повернувся у команду президента Володимира Зеленського. Спочатку був одним з його радників під час виборчої компанії, а після перемоги отримав посаду секретаря Ради безпеки і оборони. Але обіймав її кілька місяців, наприкінці вересня 2019 року Зеленський звільнив його. Сказав, що Данилюк мав нереалізовані амбіції прем'єр-міністра, влаштовував суперечки у владній команді і врешті сам написав заяву на відставку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школярі зібрали майже 1,5 млн грн на дрони

Урядовець деякий час очолював наглядову раду Національного депозитарію і намагався стати керівником Бюро економічної безпеки. У липні 2022 року Данилюк одружився з дизайнеркою Лілією Літковською.

На французькому авіасалоні Ле-Бурже він казав, що торік відслужив в ЗСУ і демобілізувався "після травми в армії". Тепер хоче допомогти "обороноздатності України".

"В мене було декілька варіантів. І зокрема один – знайти партнера, що дозволяло б нам разом постачати в Україну те, що їй необхідно", – сказав він.

Його партнером виявився російський бізнесмен Михайло Кокоріч.

Він з початку 2000-х займався бізнесом у Росії. 2017-го його мережа магазинів техніки збанкрутувала, але ще за п'ять років до того Кокоріч продав компанію і виїхав з РФ. Казав, що виїхав після розгрому мітингів російської опозиції на Болотній площі в Москві. Зараз він виступає проти російської агресії.

Кокоріч ще у РФ заснував Dauria Aerospace – першу російську приватну космічну компанію. Вона співпрацювала з Роскосмосом і займалась мікросупутниками.

Після переїзду до США він заснував Momentus Space. Співзасновником став перший заступник голови Сбербанка Росії Лев Хасіс. Компанія мала займатись космічною логістикою, створити спеціальний "буксир" і надавати його для транспортування вантажів на навколоземні орбіти.

Але 2021 року влада США не видала фірмі росіянина дозволу на таку діяльність. Вказала на потенційні "проблеми національної безпеки". Американська комісія з цінних паперів оштрафувала Кокоріча на $7 млн за "введення в оману інвесторів" щодо розробок його фірми Momentus.

Кокоріч переїхав до Швейцарії, де відкрив Destinus – стартап з розробки гіперзвукових літаків і безпілотників.

На Ле-Бурже Кокоріч і Данилюк продемонстрували декілька прототипів гіперзвукових БПЛА. Данилюк тоді сказав, що новітні розробки гіперзвукових дронів "вже допомагають Україні".

"Опрацьовуємо деякі продукти, які вже зараз є в Україні, які використовують ЗСУ для того, щоб захистити Україну, зробити Європу сильнішою та принести мир на нашу землю якомога скоріше", – сказав він.

Данилюк обіцяє військовий аналог цивільного гіперзвукового безпілотника.

Він переконує, що робота компанії російського бізнесмена "спрямована на допомогу Україні".

"Розробляємо важливі продукти для нашої армії. Це для мене ключове. І тут не має значення паспорт", – казав Данилюк.

Україна може створити десятки тисяч нових дронів, але якщо не буде навчених інструкторів то ця техніка не зможе працювати на фронті.

З початку повномасштабного вторгнення в Україні було створено 10 нових навчальних центрів. На думку росіян, головними та найефективнішими з яких є Dronarium (Руслан Беляєв), "Крук" (Віктор Таран) та Боривітер (Ігор Федірко).

Загалом навчальні центри підготували 7 тис. військових операторів БПЛА.

Зараз ви читаєте новину «Колишній секретар РНБО Данилюк разом з російським бізнесменом розробляє гіперзвукові дрони – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути