вівторок, 21 січня 2020 15:33

Коли в Україні запрацює класичний суд присяжних

Коли в Україні запрацює класичний суд присяжних
Суд присяжних здійснюватиметься колегією із 7 осіб. Фото: zmina.info

Міністерство юстиції України розробило два законопроєкти, ухвалення яких забезпечить запровадження в країні класичного інституту присяжних.

Про це повідомив заступник міністра юстиції Олександр Банчук.

Конституція України закріплює, що народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних, але принцип їхньої роботи досі спирається на радянську практику. Для формального виконання цієї норми Конституції суд народних засідателів 2012 року перейменували на суд присяжних, але фактично цей інститут не є судом присяжних у класичному розумінні.

"Один законопроєкт передбачає внесення змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів" щодо формування списку присяжних. Другий законопроєкт передбачає внесення змін до Кримінального процесуального кодексу та до закону про Державний реєстр виборців. Сподіваємося, що вже цього року запропоновані зміни схвалить парламент і вони наберуть чинності 2021 року. Ми запропонували механізми і готові до компромісів, консультацій і доповнень відповідних законопроєктів", - сказав Банчук.

Відповідно до законопроєкту, суд присяжних здійснюватиметься колегією із 7 осіб. Він засідатиме окремо і виноситиме не вирок, а вердикт. Для цього присяжні мають відповісти на такі запитання: чи була подія злочином, чи винен підсудний у вчиненні злочину. Присяжних пропонують набирати за списками виборців. Зараз перелік присяжних затверджують місцеві ради за згодою самих громадян, які захотіли стати присяжними.

Також Міністерство юстиції планує розпродаж в'язниць. Наразі в Україні їх понад 100. Третину з них планують закрити і продати земельні ділянки, а вирученими коштами покрити базові витрати для будівництва нових закладів.

Зараз ви читаєте новину «Коли в Україні запрацює класичний суд присяжних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути