Ексклюзиви
вівторок, 04 травня 2021 09:00

Книга про рибалку отримала Пулітцерівську премію

Книга про рибалку отримала Пулітцерівську премію
Роман "Старий і море" повернув Хемінгуеєві літературну репутацію і привів до перегляду всієї його творчості. Фото: pixabay

Американський письменник Ернест Хемінгуей 4 травня 1953 року отримав Пулітцерівську премію за книгу "Старий і море", яку видав роком раніше.

"То був старий рибалка, що промишляв на Гольфстримі сам-один у своєму човні. Ось уже вісімдесят чотири дні він виходив у море й не піймав жодної рибини" - розпочинав роман Ернест Хемінгуей.

У ньому розповідається про кубинського рибалку Сантьяго та його боротьбу з гігантською рибиною, яка стала найбільшою здобиччю в його житті. Автор присвятив книгу своєму видавцеві Чарлзу Скрібнеру та літературному редакторові Максвеллу Перкінсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали дату публікації невиданих оповідань Хемінгуея

Все почалось у 1936 році, коли Хемінгуей опублікував у часописі "Есквайр" нарис про реальний випадок у Гольфстримі. Тоді рибалка спіймав величезну рибину, яка довго тягла за собою човника. Коли потерпілого знайшли, від риби майже нічого не залишилося, а старий ридав з відчаю.

У 1950 році Хемінгуей розпочав художню розробку цього сюжету, він мріяв написати об'ємний роман про життя рибальського селища, про долі його мешканців. Проте автор знайшов інший шлях відтворити світ рибальського життя: багато чого опустив у підтекст, створивши стислу, глибоку філософську притчу про людину й море.

Роман "Старий і море" повернув Хемінгуеєві літературну репутацію і привів до перегляду всієї його творчості. Він з самого початку став дуже популярним і повернув у багатьох читачів віру в талант Хемінгуея, як письменника. Видавництво Scribner's на першому варіанті суперобкладинки назвало повість "новою класикою", а багато критиків прихильно порівнювали її з "Ведмедем" Вільяма Фолкнера і "Мобі Діком" Германа Мелвілла. Також книгу кілька разів екранізовували.

Пулітцерівська премія — одна з найпрестижніших нагород у галузі літератури, журналістики, музики і театру в США, яку заснував видавець "жовтої преси" Джозеф Пулітцер. З 1917 року премію вручають щорічно в перший понеділок травня опікуни Колумбійського університету в Нью-Йорку. Розмір премії — 10 тисяч доларів. Із 2017 року - 15 тисяч доларів. З 2006 року автори і видання, що претендують на Пулітцерівську премію можуть представляти на розгляд журі не тільки публікації в друкованих ЗМІ, але й роботи, опубліковані в інтернет-виданнях.

Зараз ви читаєте новину «Книга про рибалку отримала Пулітцерівську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути