Ексклюзиви
четвер, 24 липня 2008 09:21

Київського патріарха не запросили на святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі

Київського патріарха не запросили на святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі

З 25 по 27 липня в Києві пройдуть урочисті заходи, присвячені 1020-річчю Хрещення Київської Русі. Практично всі спірні моменти святкувань благополучно вирішені. Зокрема, приїзд Московського патріарха Олексія, що був під питанням, підтверджений офіційно.

За останній тиждень у більшості міст України вже пройшли богослужіння і концерти, присвячені цій події. В п"ятницю естафету приймає Київ, куди приїде Вселенський Патріарх Варфоломей з Константинополя і Патріарх Олексій з Москви.

Віктор Ющенко вже встиг здивувати громадськість, повідомивши, що Вселенський патріарх ступить на українську землю вперше за останніх 350 років: насправді, в 1997 році Варфоломей відвідав Одесу, де, до речі, і відбулася остання на українській землі зустріч Вселенського і Московського патріархів.

Тепер обидва патріархи зустрінуться знов. Це стало можливим після того, як всі сторони підтвердили: у спільних заходах не братимуть участь представники невизнаних церков - УПЦ Київського патріархату і УАПЦ (в УПЦ КП повідомили, що патріарх Філарет дійсно не отримав запрошення на святкування і бути присутнім на них не планує).

Також Константинопольська патріархія заявила, що не оголошуватиме про можливе приєднання до себе УПЦ КП. Представники Московської патріархії побоювалися, що Константинополь і Філарет, при активній підтримці Ющенка, домовляться про союз і про це буде оголошено прямо на святкуванні Хрещення.

Київський патріархат вже заявив, що вислови Московського патріархату про подібне об"єднання - не більш, ніж спроба дискредитувати УПЦ КП. Мовляв, консультації дійсно ведуться, але не більш того.

Проте патріарх Московський і Всієї Русі Олексій II закликав керівників церков ігнорувати заходи в українській столиці. Предстоятель Російської православної церкви надіслав листи у всі помісні православні церкви. У зверненнях Олексій застерігає, що в Києві під час святкування може відбутися розкол православ"я.

Зокрема, Московський патріарх не виключає, що Вселенський (Константинопольський) патріарх Варфоломей, який також запрошений до Києва, може визнати неканонічну Українську православну церкву Київського патріархату (УПЦ КП). Її предстоятеля Філарета Московський патріарх вважає розкольником.

Відомо, що за станом на вчорашній день від участі в заходах, присвячених святкуванню 1020-річчя Хрещення Русі, відмовилася Кіпрська православна церква. В той же час сам Олексій II свій візит не відмінив, повідомляє Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «Київського патріарха не запросили на святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути