четвер, 29 липня 2010 18:08

Київське повітря перенасичене формальдегідами

Київське повітря перенасичене формальдегідами

У зв'язку з аномальною спекою у повітрі збільшується кількість шкідливих речовин - формальдегідів, які згубно впливають на слизову, серцево-судинну системи та органи дихання. Так, у липні, як розповіли в Центральної геофізичної обсерваторії, вміст формальдегідів перевищив гранично допустиму концентрацію (ГДК) у п'ять разів, пише газета Сегодня.

Для порівняння: у червні вміст формальдегідів становив всього 3,3 рази, а в лютому - 0,3.

"Пояснюється це тим, що формальдегіди утворюються в результаті фотохімічної реакції окису азоту та вуглеводнів, які є у вихлопах автомобілів і підприємств. І велика кількість сонячного світла і висока температура підсилюють ефект синтезу, тому цих речовин у повітрі більше. Цей показник завжди підвищується влітку, але зараз це особливо помітно, тому що такої спеки давно не було ", - сказала начальник відділу інформації про стан хімічних забруднень природного середовища ЦГО Ірина Колесник.

Найбільш забруднені точки столиці - площі Бессарабська і Перемоги. Це пояснюється не тільки великим скупченням авто, а й тим, що вони розташовані в низинах - там погана продувність.

У ЦГО стверджують, що раніше підвищену концентрацію шкідливих речовин показували проби і на Московській площі, але пост спостереження там зараз через реконструкцію відключений. Водночас, найчистіші точки - вулиця Довженка, бульвар Лесі Українки (верхня частина), Гідропарк, Оболонський проспект і вулиця Скляренка. Вони добре продувні, а у Гідропарку немає машин і багато зелені.

Головний токсиколог МОЗ Борис Шейман сказав, що вдихання формальдегідів негативно позначається майже на всьому організмі. У результаті шкідливі речовини пропалюють слизову у роті й носоглотці, можуть пошкодити внутрішні органи.

"Але це лише у великих концентраціях. У даному разі відбувається повільне насичення організму", - говорить Шейман. Тобто бити тривогу варто тим, хто мешкає біля Бессарабки або тієї ж площі Перемоги - вони вдихають отруту постійно.

Для швидкого виведення їх з організму спеціалісти рекомендують пити більше рідини, а в приміщеннях встановлювати очисники повітря.

Як повідомлялося, Центральна лабораторія моніторингу води та ґрунтів Держводгоспу України в ході експертизи дощової води в Києві з'ясувала, що дощова вода у столиці придатна для пиття.

Зараз ви читаєте новину «Київське повітря перенасичене формальдегідами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути