пʼятниця, 28 травня 2010 13:02

Китайські археологи знайшли холодильник віком 2 тис років

Китайські археологи знайшли холодильник віком 2 тис років

Китайські археологи виявили на місці руїн колишньої імператорської резиденції пристрій, що нагадує примітивний холодильник.

Відкриття було зроблено працівниками інституту археології провінції Шеньсі.

Примітивний охолоджувальний пристрій, якому, як вважають, налічується вже 2 тис з гаком років, було виявлено китайськими археологами в одному з повітів недалеко від колишньої столиці стародавньої китайської імперії Сіань, розташованої на північному заході Піднебесної.

Холодильник складається з кількох керамічних кілець діаметром 1,1 метра і висотою 0,33 метра. На дні своєрідного колодязя було укладено труби для проточної води, яка і виконувала роль своєрідного охолоджувача. Вони тягнулися до самої річкової долини.

За словами вчених, знайдена споруда не могло бути простим колодязем, оскільки останні повинні були б бути більш глибокими, бо підземні води в даній місцевості знаходяться досить глибоко. У цих стародавніх спорудах в літній час зберігалося продовольство. А літо в цій частині Піднебесної дуже спекотне, земля сильно прогрівається, і про створення сховищ з льодом не можна і мріяти.

А напередодні в Єрусалимі археологи виявили акведук XIV століття, що постачав місто водою протягом 600 років.

Трапляються дивні знахідки і в Україні. Так, наприклад, минулого літа археологи знайшли добре збережений військовий корабель часів Візантійської імперії на дні Чорного моря біля південного берега Криму.

Reporter.zp
Зараз ви читаєте новину «Китайські археологи знайшли холодильник віком 2 тис років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути