вівторок, 18 березня 2008 13:28

Китайська влада готова "відкрити" Тибет для журналістів

Уряд Китаю не виключає можливість поїздки іноземних журналістів у адміністративний центр автономного району Тибету місто Лхасу, де протягом тижня йшли хвилювання, заявив у  п"ятницю на прес-конференції у Пекіні прем"єр Держради КНР Вень Цзябао.

"Ми можемо обговорити можливість організації поїздки до Лхасу групи іноземних журналістів для того, щоб вони познайомилися з ситуацією у місті", - заявив прем"єр на прес-конференції після закінчення сесії Загальнокитайських зборів народних представників (ЗЗНП - найвищий законодавчий орган країни).

Минулого тижня у Тибеті продовжувалися безлади, що почалися 10 березня після розгону властями демонстрації, присвяченим 49-им роковинам повстання в Лхасе, яке закінчилося вигнанням духовного лідера Тибету Далай-лами.

У п"ятницю з"явилися повідомлення про підпали у центрі Лхаси. Китайське агентство Сіньхуа повідомляло, що під час безладів було зафіксовано близько 300 локальних пожеж. За даними китайської влади,  у ході заколоту загинуло 13 осіб. Проте прихильники духовного лідера Тибету у вигнанні у неділю заявили про 80 загиблих і 72 поранених.

У неділю рішенням китайської влади в"їзд на територію автономного району (ТАР) Тибету для іноземних громадян був закритий. Згідно з деякими неофіційними джерелами, фактично ця заборона була введена вже у п"ятницю.

Як повідомляють окремі журналісти, що зробили спроби самостійно добратися до Лхасу, у даний час всі шляхи, що ведуть  на територію регіону, патрулюються правоохоронними органами, у зв"язку з чим в"їзд іноземних журналістів в ТАР неможливий.

Разом з тим, як завірив у  п"ятницю глава уряду країни, "Лхаса неодмінно буде відкрита".

За словами Вень Цзябао, ситуація у адміністративному центрі Тибету у  даний час нормалізована.

"Я заявляю, що зараз повстання у Лхасі в основному затихло", - сказав прем"єр.

Вень Цзябао наголосив, що китайська сторона "з розумінням ставиться  до підвищеної уваги ЗМІ всіх країн до обстановки Лхасі", повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Китайська влада готова "відкрити" Тибет для журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути