четвер, 21 лютого 2008 11:27

Китай зажадав від США звіту про збитий супутник

 Влада Китаю закликала США надати інформацію про операцію по знищенню розвідувального супутника, який був збитий над Атлантичним океаном. Офіційний Пекін висловив стурбованість можливими наслідками операції армії США.

Прес-секретар Міністерства закордонних справ Китаю Лю Цзяньчао заявив, що Китай зажадає від США виконати всі міжнародні зобов"язання і надати міжнародному співтовариству всю необхідну інформацію, щоб "деякі країни" змогли прийняти запобіжні засоби. Що малося на увазі  під "запобіжними засобами" і які країни Цзяньчао мав на увазі, не уточнюється.

Американський експериментальний супутник-шпигун USA-193 був виведений на орбіту 14 грудня 2006 року. Незабаром через відмову бортових систем контроль над супутником був втрачений. Вивести супутник на вищу орбіту не вдалося, і супутник почав поступово знижуватися. За прогнозами, він повинен був впасти на Землю на початку березня 2008 року.

Армія США, заявивши, що супутник загрожує навколишньому середовищу (зокрема, небезпеку для екології представляє токсичне паливо USA-193) оголосила про рішення збити супутник. Операція по знищенню супутника була успішно здійснена о 22:26 середи за Східним стандартним часом, повідомляє AFP.

Зараз ви читаєте новину «Китай зажадав від США звіту про збитий супутник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути