четвер, 30 липня 2009 11:14

Кирилові в Донецьку заграли "Боже, царя храни" (ФОТО)

У Донецьку до візиту Патріарха Московського і всiя Русі Кирила готувалися серйозніше, ніж до візиту президента України. 29 липня голова Російської православної церкви прибув до Донбасу вперше. Чекаючи на Патріарха, в Донбасі відремонтували дороги на всьому шляху його кортежу по області.

У Горлівці замінили дорожнє покриття, поліпшили дорогу через центр Костянтинівки, по якій Патріарх поїхав до Святогорська. Відновили дорогу від Слов"янська до виходу на трасу Ростов-Харків.

ДАІ закликало мешканців Донецька 29 липня ходити пішки, щоб не заважати спецтранспорту. Міліція обмежувала доступ автiвок до Спасо-Преображенського кафедрального собору Донецька, де увечері 29 липня чекали на Патріарха. Будівництво цього собору на вулиці Артема завершили нещодавно. Лише 18 липня освятили його центральний престол.

69-рiчна мешканка Донецька Ксенія Денисівна Кудрявцева прийшла до собору вже в 16.00. Хоча молебень за участю Патріарха повинен початися у 18.00. Пенсіонерка каже, що квапилася зайняти місце у соборі.

- Приезд Кирилла – это такой праздник, я его боготворю! – говорит Кудрявцева. – Слушала его проповеди по российскому ТВ – он такой интеллектуал, любого из наших политиков заткнет за пояс! Пишут, что он сигаретный и водочный магнат, миллиардер, играет на бирже, имеет виллы и светские увлечения, как у олигархов. Я много об этом думала и пришла к выводу: чтобы строить новые соборы и золотить купола, нужна материальная подпитка. На одни пожертвования паствы церковь не проживет".

Довкола Спасо-Преображенського кафедрального собору розставили біотуалети, зробили 2 стаціонарних медпункти та поставили дві машини, з яких безкоштовно поїли прихожан водою. Охороняти вулиці вийшли 2200 міліціонерів і 600 "народних дружинникiв".

Літак з Патріархом Кирилом приземлився близько п"ятої вечора. Оркестр Донецького металургійного заводу виконував духовну музику на його честь. У репертуарі чомусь опинилося "Боже, царя храни".

Кирила вiтали Київський митрополит Володимир, митрополит Донецький Іларіон, керівництво області. Віктор Янукович слідував за Кирилом не відстаючи ні на крок, прагнув весь час бути або праворуч, або за спиною Московського Патріарха. Обидва не переставали посміхатися.

У будівлі VІР-терміналу аеропорту журналiсти чекали на прес-конференцію.

- Вопросов не надо! Святейший говорит, вы молчите! Все замолчали! – прес-секретар Московського Патріарха віддає суворi команди журналістам.

Після цього виходить Кирило і поводиться з вітальним словом. Говорить: "Донбасс – православная земля. Дай Бог, чтобы розвивалась экономика Украины и Донбасса.". Патріарх передав благословення шахтарям, сказав, що йому доводилося спускатися в шахту на Шпіцбергені.

Через п"ять хвилин захід закінчений.

У кортежі Патріарха і його свити більше 10 машин.

На шляху Патріарха з аеропорту до собору мерія розвісила рекламні щити з привітаннями: "Донбасс приветствует святейшего патриарха Кирилла".

В Спасо-Преображенському соборі священнослужителі одягнені в червоне. Йде дощ. На вулиці Артема Кирила слухають близько двох тисяч чоловік. Перед входом в храм встановлені телеекрани, йде пряма трансляція.

Наступного ранку Кирило провів літургію в Свято-Успенській Святогорськой лаврі (Святогорськ).На Хресну ходу прибуло 20000 паломників з Донбасу, Харкова, Дніпропетровська, Запоріжжя, Херсона.

Увечері 30-го Патріарх заїде в Свято-Миколаївський кафедральний собор Горлівки. Там, готуючись до зустрічі, 20 липня замінили два куполи з хрестами - центральний і над дзвіницею.

31 липня Кирило відправиться до Свято-Миколо-Васильївського монастиря в селі Нікольскоє (у Волноваському районі Донецької області). 23 липня в монастирі освятили головний собор.

Зараз ви читаєте новину «Кирилові в Донецьку заграли "Боже, царя храни" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути