середа, 29 липня 2009 13:40

Кирило виступає проти автокефалії Української православної церкви

Кирило виступає проти автокефалії Української православної церкви
Патріарх Московський і всієї Русі Кирило вважає невчасною автокефалію Української православної церкви, оскільки ідея автокефалії веде до розколу українського суспільства.

Про це він сказав у ході зустрічі з представниками духовенства та інтелігенції в Києво-Печерській лаврі в середу.

"Нам потрібно об"єднуватися навколо спільної ідеї, а Автокефалія сьогодні такою спільною ідеєю не є", - сказав патріарх.

На його думку, "сьогодні ідея автокефалії, радикально політизована, є реальністю лише для окремих груп українського суспільства, а не для всього народу".

"Всі ці радикальні заклики до автокефалії базуються виключно на політичних аргументах", - заявив патріарх.

Він також назвав наївним гасло прихильників автокефалії: "У незалежній державі повинна бути незалежна церква".

"Тема автокефалії так розділяє людей тут ще й тому, що багато хто не розуміє значення єдиної Російської церкви і тут, і в усьому світі", - вважає Кирило.

На його думку, той факт, що ідея автокефалії не є спільною для всіх українців, - "це не якісь імперські інтриги Москви, як пишуть засоби масової інформації, але це так, тому що історія наша така, адже Київ - це єдина столиця російського православ"я".

Патріарх вважає також недоречними аргументи про те, що, оскільки в Чехії та Албанії існують автокефальні Церкви, така ж ситуація можлива і в Україні.

"Адже Київ - це наш Єрусалим і наш Константинополь, серцевина нашого життя", - сказав він.

На думку патріарха, православна церква в Україні є самостійною Церквою, "є свій Синод, який без будь-якого втручання Москви вирішує питання церковного життя".

"Коли патріарх Московський і всієї Русі печеться не тільки про Російську Федерацію, це відображає нашу традицію, і вона може комусь подобатися або не подобатися, як і сам факт існування християнства, але це - традиція", - сказав він.

"А кожен злам традицій - це справа дуже хвороблива, він породжує розкол", - додав Кирило.

Він також ще раз висловився "проти використання політичної фразеології і політичних аргументів" в дискусії з приводу можливості автокефалії Української церкви.

"Суверенна країна - суверенна Церква". Звідки це все? "Чому ми повинні підкорятися патріарху в Москві?" І це говорять ті, хто запрошує сюди (в Україну) Константинопольського патріарха. Чому ж Московському не можна, а Константинопольському можна? "- заявив патріарх, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Кирило виступає проти автокефалії Української православної церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

129

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути