субота, 17 липня 2010 14:49

Кирило зробить УПЦ МП парафією російської церкви - експерт

Кирило зробить УПЦ МП парафією російської церкви - експерт

Доктор філософських наук Людмила Филипович вважає, що візит патріарха Московського і всія Руси Кирила може надовго поховати автономістські настрої всередині Української православної церкви (Московського патріархату).

Про це вона заявила у коментарі Gazeta.ua.

"Реакція на цей візит має декілька шарів. По-перше - це треба подумати, що цей візит несе для українського православ'я. Думаю, що більш виразніше виявляться, визначаться позиції різних православних сил, які є сьогодні в Україні. Я маю на увазі три православних церкви і ті, що мають православне коріння. Якщо раніше кордони між цими церквами були дещо розмиті, довго думали чи це українське православ'я, чи це православ'я в Україні, то зараз цей розділ між українським православ'ям і православ'ям в Україні буде означений більш чіткіше. Ті проукраїнські настрої, потуги, які останніми роками з'явились в УПЦ МП, будуть поховані. Зараз небезпечно виступати з якимось автономістськими, я вже не кажу автокефалістськими, або сепаратистськими ідеями під амофором російського патріарха. Важко буде тим силам, які в УПЦ МП бачили паростки національної церкви. Церкви, яка служитиме виключно інтересам України, українського народу", - зазначає Филипович.

Релігієзнавець вважає, що УПЦ МП поступово втрачає ту самостійність, яку вона мала у попередні роки.

"Те що стосується російської православної церкви, то зрозуміло, що тісно приєднавши українську церкву до себе, вона стане ще потужнішою у православному світі. Оскільки ми бачимо, що ця церква(УПЦ МП -ред.) із автономного управління все більше перетворюється, як не образливо це для неї, на одну із найбільших парафій, або митрополій московського патріархату", - зазначила виконавчий директор Центру релігійної інформації та свободи Української асоціації релігієзнавців.

Филипович допускає, що українська церква могла стати "розмінною монетою" під час недавної зустрічі Константинопольського патріарха Варфоломія з Кирилом.

"До нас так і не дійшла справжня, правдива інформація, про що ж домовилися між собою Константинопольський патріарх Варфоломій і Московський патріарх Кирил. Але ми розуміємо, що, напевне, відбувся поділ канонічної території православ'я між цими двома потужними центрами вселенського православ'я. Як не боляче, але на певний час Варфоломій вирішив нас тимчасово здати у борг, а, можливо, і просто здати московській церкві. Іншими словами, з одного боку перервуться оці безкінечні розколи, ця церква ще більше укріпиться, але сподіватися на те, що це задовольнить усіх православних в Україні немає підстав. Люди за ці 20 років звикли до таких понять, як свобода релігії, свобода совісті, і жодна державна структура, чи церковна структура не зможе заставити людей сповідувати те, що інтересах тієї держави чи тієї церквної структури. У людей все одно залишиться вибір, і будемо сподіватись, що цей вибір українці зроблять правильний. Який буде спрямований на суверенність нашої держави, на утвердження принципів свободи совісті і свободи релігії", - зазначила зав. відділу релігійних процесів в Україні Інституту філософії НАНУ.

Водночас, релігієзнавець вважає, що нинішній президент Віктор Янукович демонструє виваженість у державно-церковних відносинах.

"Ті, хто зараз при владі завжди демонстрували прихильність до УПЦ МП. Це пов'язано з походженням представників цієї влади. Вони в основному з Донеччини, зокрема східних , або південних регіонів. Через те, що інших церков там просто-напросто немає (КП там практично не представлений, а УАПЦ представлена дуже невеличкою кількістю громад - Филипович), домінуючу роль там мала УПЦ МП. Але влада не має позиціонувати себе прихильницею якоїсь церкви. У нас у Конституції записаний принцип відокремлення церкви від держави. Як для Європейської держави оце змішання характерне скоріше для азіатського типу державно-церковних відносин і мала б бути неприйнятна і навіть засуджена. Але кожна країна має пройти шлях свого духовного розвитку, щоб зрозуміти, що право на існування мають всі церкви", - заявила вона.

Разом з тим, релігієзнавець нагадала, що Янукович задекларував рівноправність церков.

"Він заявив, що всі церкви, які є в Україні, є рівними і рідними. Будемо сподіватися, що це будуть і надалі тими принципами на яких він буде будувати свою політику у сфері державно-церковних відносин", - підсумувала Филипович.

Нагадаємо, що незабаром до України прибуде з візитом патріарх РПЦ Кирило.

Зараз ви читаєте новину «Кирило зробить УПЦ МП парафією російської церкви - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути